Митов за отбраната на Черно море: Като заключвате къщата си, не го правите, защото смятате съседите си за крадци

"Тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да възстанови до някаква степен баланса. Когато заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват. Това правим ние, изграждаме отбраната си, не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана."

Това заяви външният министър Даниел Митов, цитиран от БНР, на форума на НАТО във Варшава. "Смятам, че и нашите турски и румънски колеги са съгласни с този подход", обясни Митов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но и уточни, че темата тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри.

"По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип", напомни Ненчев.

"В Черно море нямаме все още необходимост от това, тъй като миграционните потоци, слава богу, не са пренасочени натам, но естествено всички следим ситуацията много внимателно и ако каналджиите тръгнат да търсят алтернативни маршрути през Черно море, ние при всички положения ще реагираме адекватно в случая", каза още Даниел Митов по отношение на споразумението между НАТО и ЕС за справяне с миграционния натиск. "В Егейско море има защита от страна на НАТО", обясни Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика