Плевнелиев: До октомври ще има конкретика по изнесеното "предно присъствие" на НАТО в Черно море

Президентът Росен Плевнелиев очаква до октомври да има конкретика по въпроса за така нареченото "предно присъствие" в Черно море. Идеята беше спомената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг като един от вариантите за надграждане на Източния фланг на НАТО и включва по-силно морско и въздушно присъствие в Черноморския регион заедно с вече взетото решение за създаване на многонационална бригада в Румъния, в която България вече заяви участие, предаде БНР.

До октомври месец ще има конкретика по изнесеното "предно присъствие" на НАТО в Черноморския басейн.

Президентът Росен Плевнелиев определи като успешна срещата на върха на НАТО във Варшава. НАТО реши още да бъде формирана бригада в Румъния, като България ще се включи нея с до 400 военни.

При всички случаи това означава инициатива под шапката на НАТО, означава отворена за всички държави-членки на НАТО инициатива за учения, за координация, за съгласуване на действията. В никакъв случай не означава и никой не коментира темата с вече, надявам се, отдавна да сме забравили думичката "флотилия". Такова нещо няма и няма да има.

Президентът Росен Плевнелиев уточни, че е рано да се говори за конкретна форма на засилено присъствие, но ще бъде съобразено с международните договорености:
Тя ще бъде открита за всяка една държава-членка. Не може да се говори за двустранни и тристранни инициативи. Те ще бъда отворени за всички.

Росен Плевнелиев оцени положително политиката на отворени врати на НАТО и подписаната декларация между НАТО и Европейския съюз, елемент от която е и сътрудничеството за справяне с миграционния натиск. Президентът определи като историческа договорката, че кибер-атаките вече ще бъдат признавани за заплаха и посочи, че България сега ще трябва да надгради своята стратегия за кибер-защита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика