Турция може да даде гражданство на 300 000 сирийци

Турция може да даде гражданство на 300 000 богати и високо образовани сирийски бежанци, за да ги остави на своя територия, пише днес турският всекидневник „Хабертюрк“, предаде БГНЕС.

Даването на турско гражданство ще става постепенно, отбелязва вестникът. На първо време от него ще се възползват 30 000 - 40 000 сирийци от общо 2,7 милиона, живеещи в Турция, след като бяха прогонени от войната. Впоследствие броят им може да нарасне до 300 000. На 2 юли президентът Реджеп Ердоган обяви, без да навлиза в подробности, че обмисля натурализиране на сирийските бежанци.

Само 10% от сирийците в Турция живеят в лагери близо до границата, останалите – от всички социални категории - с борят да се интегрират в обществото и пазара на труда. Турция не ги приема юридически като бежанци, а като „гости“. Анкара се надява, че заможните сирийци ще останат в страната, за да инвестират и захранят икономиката, по-специално богатите сирийци, които искат да отидат в Европа, отбелязва вестникът. Приоритет би трябвало да имат сирийците с висше образование и професионални квалификации, както впрочем и бежанците от други страни.

Според експерти Ердоган иска да си осигури електорална подкрепа от признателни сирийци. „Хабертюрк“ отбелязва, че новонатурализираните ще чакат само една година, преди да могат да гласуват. Членовете на техните семейства също биха могли да получат турско гражданство. Сирийските бежанци вероятно ще бъдат освободен от законовото изискване за минимум 5-годишно пребиваване в Турция, преди да могат да получат гражданство. Проектът обаче предизвика отрицателни реакции в турските социални мрежи.

През януари Турция обяви, че ще даде разрешителни за работа на сирийските бежанци. Според министерството на труда 5502 сирийци са получили разрешително за работа. Правозащитници обвиниха Турция, че фактически затваря границите си за сирийските бежанци тази година. Анкара обаче уверява, че е готова да приеме ранените и онези, които бягат от сраженията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят