Контролът върху имиграцията остава в центъра на кампаниите на Тереза Мей и Анджела Ледсъм

Tереза Мей и Андреа Ледсъм, които се борят да оглавят Консервативната партия и британското правителство, предвиждат затягане на правилата за установяване на Острова на гражданите на Европейския съюз, предаде БНР.

Малко повече от две седмици, след като загрижеността от имиграцията накара много британци да подкрепят Брекзит в проведения референдум, вътрешният министър Тереза Мей и заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм обещаха ограничаване на свободното движение на граждани от организацята.

В интервю за "Таймс" Андреа Ледсъм заяви, че хората, идващи на почивка или за бизнес, или за сътрудничество в сферата на науката, ще могат пак да идват, но за да получат правото на престой или работа ще се нуждаят от разрешително. Тя допълни, че всеки европейски гражданин, дошъл след 9-и септември, когато ще бъде избран новия лидер на консерваторите, може и да не получи възможността да остане във Великобритаиня, защитаван от законите на ЕС.

В интервю за "Дейли телеграф" Тереза Мей заявява, че ще промени правилата за свободно придвижване на хора. Отговаряйки на изявление на бившия министър на финансите Кен Кларк, че тя е много трудна жена, Тереза Мей каза, че следващият мъж, който ще научи това е Жан-Клод Юнкер.

Мей спечели над два пъти повече гласове от Ледсъм при гласуването на консервативните депутати. Според проучване на YouGov, тя се радва на по-голяма подкрепа и сред 150-те хиляди партийни членове, които ще излъчат лидера на 9-и септември. 63 процента са за Мей, а 31 са за Ледсъм.

Междувременно Анджела Ийгъл обяви, че открито ще оспорва в понеделник лидерския пост на Джеръми Корбин в опозиционната Лейбъристка партия, след провала на профсъюзите да постигнат сделка. Ийгъл, която подаде оставка като министър на икономиката в сянка, изтъкна, че Корбин се е провалил в опита си да ръководи една организирана и ефективна партия.

В същото време британското правителство отхвърли подписаната от повече от 4 милиона онлайн петиция за нов референдум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят