Лидерите на НАТО се обединиха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия

Лидерите на 28-те страни членки на НАТО се обединиха на завършилата днес среща на върха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия. По думите на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг западните съюзници несъмнено са единни по отношение на Москва, въпреки предупрежденията от Германия и Франция, че усилването на източния фланг на НАТО може да доведе до противопоставяне като по време на Студената война, предаде БНР.

Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха за който й да било от съюзниците на НАТО. Не сме в стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да развием след края на Студената война, но и не сме като в ситуацията по време на Студената война. Ние сме в в различна ситуация. Тя не прилича на нищо, което сме преживявали преди.

Френският президент Франсоа Оланд посочи същевременно, че показаната твърдост към Русия ще позволи да се случи диалогът с нея. Той изрази надежда Москва да не е останала с впечатлението, че НАТО иска да е неин враг.
Решението за постоянното разполагане на 4 многонационални батальона в Полша, Литва, Латвия и Естония изглежда успокои лидерите на тези съюзнички, които се опасяваха от руска агресия, като в Украйна. Литовската президентка Далия Грибаускайте заяви, че НАТО вече може да говори с Русия от по-силна позиция.

Вече съм по-склонна да се съглася с необходимостта от диалог с Москва, каза пред Франс прес литовската "желязна лейди".

Заседание на Съвета НАТО-Русия е насрочено за сряда в Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън даде да се разбере, че след референдума за излизане от Европейския съюз Обединеното кралство тепърва ще решава и дали да продължи да поддържа и средствата на НАТО за ядреното възпиране на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия