Румяна Бъчварова и Румен Петков се обвиняват един друг в ефира

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков е ходатайствал пред вицепремиера Румяна Бъчварова за свой близък служител на МВР, който е бил обект на дисциплинарна проверка заради извършено нарушение. След уволнението му бившият силов министър е започнал яростните си атаки по ръководството на ведомството. Това разкри министър Бъчварова пред БТВ.

Задочният диалог продължи с включване по телефона, в което политикът от АБВ я обвини, че си играе с човешки съдби.

Вчера Румен Петков заяви, че полицаите са лишени от мотивация да работят заради начина, по който МВР се управлява.

„Вероятно има предвид един конкретен случай, в който негови близки не се чувстват особено комфортно, но по отношение на тях беше приложена процедурата на дисциплинарните производства и тя е приключила”, отговори му задочно Бъчварова.

„Имаше случай, за който той много активно лобираше, но дисциплинарното производство показа, че този служител е направил нарушения, които изискват той да бъде уволнен”, поясни тя и уточни, че Петков й е звънял „поне 10 пъти” по случая.

Минути по-късно той се включи по телефона, за да посочи, че става дума за арестите на полицейски шефове и служители от Асеновград и Първомай. След като не били установени нарушения, всички те били върнати на работа с изключение на началника на РПУ Асеновград, който в последствие станал зам.-кмет от АБВ.

„Застъпил съм се за всички. Служителите на Асеновград и Първомай бяха възстановени не защото съм се застъпил, а защото те бяха абсолютно невинни. Върху тях се посегна по един грозен и циничен начин”, подчерта Петков.

"Казах на г-жа Бъчварова, че това е игра с човешки съдби, че се посяга на съдбите на хора и на семейства и така се посяга на морала на МВР", посочи още той.

Вчера Петков заяви, че вицепремиерът е допуснала „фатална грешка” като е обявила, че ще бъде извършена проверка по случая с обирджията Ицо Полицая, който стреля по униформени и в крайна сметка беше неутрализиран от един от тях. Мнението на ексминистъра беше, че е трябвало служителят на реда да бъде награден и че случилото се деморализира него и колегите му.

„Имаме смъртен случай, трябва да се извърши проверка (...) Обадих се на директора на СДВР, за да поздрави участниците в тази операция”, каза Бъчварова, като допълни, че от известните към момента факти не вижда нарушения в действията на служителя.

На въпрос дали бронежилетката е задължителен аксесоар за летовниците, Бъчварова заяви: „Все по-спокойни можете да се чувствате, отивайки на море”. Според нея след стрелбата по Митьо Очите държавата е показала, че когато се обединят всички органи за контрол, може да се въведе ред и във втория по големина град у нас през лятото.

Тя призна, че не знае кой е Марчо Марков – другият издирван за престъплението, освен Божидар Кузманов.

„Натрупването с години на проблеми като този от Слънчев бряг показва, че хората, които се опитват да отправят обвинения, очевидно не са си свършили работата”, коментира Бъчварова. От думите й стана ясно, че евентуални рокади в полицията по морето ще станат факт чак след анализ на резултатите от операцията в курорта.

По отношение на битовата престъпност, Румяна Бъчварова заяви, че проблемите не се решават само със засилено полицейско присъствие по селата. „Анализите показват, че са много причините да стигнем до тази ситуация, много са средствата, които трябва да вложим, за да променим тази среда на сигурност”, каза още тя.

Според нея в момента има омагьосан кръг, в който престъпленията от битов характер се извършват предимно от рецидивисти, които не изпитват страх от затвора и е необходимо да се ангажират местните власти, образователните и социалните институции по места.

А коментирайки световната бежанска криза, Бъчварова отбеляза, че миграционният поток е с 30% по-малък в сравнение със същия период на миналата година. По думите й причини за това са глобалните процеси, които посочват имигрантите; решението на Турция да задържа част от хората и изграденото преградно съопръжение.

„Всички знаят, че през България е много трудно да се мине. Всички, които успяваме да задържим, се регистрират – нещо, което голяма част от бежанците не искат”, уточни Бъчварова.

Тя призна, че споразумението за реадмисия между България и Турция се е оказало част от по-големия сюжет на преговорите между южната ни съседка и ЕС и затова Анкара не изпълнява ангажиментите си.

Вътрешният министър заяви, че официалните изявления не се разминават с реалната картина и няма пряка терористична заплаха. Според нея новият антитерористичен закон се е ръководил от страховете на хората, по-„мек” е от подобни в други западни страни и няма да допуска злоупотреби.

„Самият терор ограничава човешките права и правото на живот”, заяви Бъчварова.

Тя призна, че се притеснява от „ловци” на мигранти като Динко Вълев и Петър Низамов, „защото са примери за хора, които, обосновавайки личните си амбиции или емоции, прекрачват границата на държавността”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини