PЗИ: Морето край Обзор е чисто

Българският патриарх Неофит се надява автокефалността на Македонската църква да бъде призната

10-километрова опашка от камиони се е образувала на ГКПП „Дунав мост”

Затвор за злодей, нападнал непълнолетна и блудствал с нея

Хванаха 27-годишен русенец с 2,53 промила зад волана

Предстои 61-то традиционно преплуване на река Дунав край Свищов

Горяха две ниви с пшеница във варненско село

Еколози не откриха тежки метали в оцветен в зелено язовир

Румен Порожанов: МЗХГ ще наеме компания да изчисти и дезинфекцира стопанствата на животновъдите от Странджа

Д-р Дамян Илиев: Няма съмнения дали има чума, или не, затова сме предприели съответните мерки

Цветан Цветанов: Ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората

Валентин Радев: Мерките на БАБХ, МЗХГ и МВР срещу чумата по животните са адекватни

Над 5 тона нелегален алкохол са хванати по Черноморието за един ден

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ

Габриела Колева: Моята муза е Одри Хепбърн Дизайнерката е кръстила модната си къща на френски граф

И Реформаторите обещават закон за старите столици

До края на месец юли в Народното събрание ще бъде внесе Закон за историческите столици на България. Това обяви пред журналисти в Шумен Димитър Делчев, депутат от „Движение България на гражданите“. Той ще касае основно Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, но се обсъжда дали да не влизат и други исторически селища. Идеята не е оригинална и не е наша, призна пред журналисти Делчев. Още през 2014 г. закон за старите столици беше входиран от ГЕРБ, писа „Труд“, но в момента още се доработва, а шуменски депутати обявиха, че възнамеряват пак да го внесат през септември. Делчев пък обясни, че колегите от Шумен са най-логичните имсъвносители, но не е ясно дали има стиковка помежду им.

Целта е трите стари столици да станат приоритет за държавата. Нужно е внимателно планиране и отделно финансиране, чрез фонд за тези градове или всяка година да се отпускат средства от държавния бюджет. Делчев подчерта, че примерно, когато се решава да се прави път в тези населени места, трябва да се питат хората, които живеят там, за да се прецени това ще допринесе ли за туризма. Но не може повече по тези места да се търпят тревясали тротоари. Реформаторите ще търсят съгласие между различни парламентарни групи, за да започне още тази сесия дебатът за старите столици на България.

Колкото до кандидатът за презиздент, вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева обясни, че „от ДБГ работим за издигане на единен реформаторски кандидат. Кого ще издигнем, дали човек от партийния спектър или не – няма ограничения“. Желанието е да се избере обединителна фигура, която дай Боже да отиде на балотаж, но дори и да не успее, да направи добър резултат и да докаже, че Реформаторският проект е жизнен, каза Делчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.