В Пловдив ще поставят копие на колоната, ознаменуваща покръстването на българите

Видни общественици искат да издигнат в Пловдив модерно копие на колоната в албанското селце Балши, ознаменуваща покръстване на българския народ през 864 година. Идеята е монументът в града под тепетата да бъде издигнат и официално открит през 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата, а у нас ще се чества 1155-годишнината от покръстването, извършено по времето на цар Борис Първи.

Колоната е летописен надпис, посветен на покръстването на българите и открит в развалините на манастир край село Балши от войници на Австро-унгарската империя през декември 1917 г. в края на Първата световна война. Надписът е издълбан на мраморен стълб, чието местонахождение към момента не е известно.

По инициатива на председателя на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев и на културен център "Тракарт" на Жорж Трак през 2014 г. реплика на реликвата е поставена на мястото, на което надписът е пребивавал векове наред и е бил открит през 1917 г. Пълно съдействие оказват българското посолство и почетното ни консулство в Албания, Българската патриаршия и Албанската архиепископия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини