В Първомай ушиха уникален трибагреник от 7,8 дка за Роженския събор

Знамето тежи над 700 кг, дълго е 300 метра и широко 26 м

Уникален трибагреник, тежащ над 700 кг, дълъг 300 метра и широк 26 метра, ушиха по поръчка в Първомай специално за тазгодишния Роженски събор от 15 до 17 юли. Националният флаг е много по-голям от миналогодишния, който бе една от атракциите на събора през 2015-а, и с него ще се покрият 7,8 дка от Роженските поляни.

Знамето е изработено отново във фирма "Бендида-66" със собственик Атанаска Велчева за близо месец, а за ушиването му и съединяването на парчетатата от майсторката Красимира Чилингирова са изразходвани 54 топа плат и близо 40 км конци. На знамето няма да има герб или надпис, защото Конституцията на България го забранява, уточняват от първомайската фирма, в която 8 жени и един мъж са помагали при сгъването на плата и товаренето му на камион.

Над 300 000 души се очакват да изпълнятот петък до неделя емблематичните поляни в Родопите по време на събора на народното творчество и животновъдство "Рожен 2016". Той отново ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари. На него няма да се допуска музика, различна от българския фолклор, а чалгата е официално обявена за "персона нон грата".

Над 400 фолклорни трупи от цяла България ще се изявяват на четири сцени по време на събора, който ще бъде открит с изпълнение на родопска песен от над 200 гайди. Хотелите и къщите за гости в целия Смолянски регион отдавна вече за резервирани, а местните очакват приходи за над 500 000 лв. само от нощувки. Организаторите на събора от сдружение "Рожен-Наследство в бъдещето" са се погрижили на поляните да има палаткови лагери и паркинги за автобусите, за да бъдат избегнати огромните задръствания, скъсали миналото лято нервите на хиляди шофьори. За тазгодишното издание на събора е предвидена подобрена транспортна схема, така че да се улеснят достъпът и придвижването по 4 различни маршрута в зависимост от региона, от който идват. От четвъртък до неделя ще бъдат преустановени и всички ремонтни дейности по пътя от Асеновград до Чепеларе. За реда и сигурността по време на Роженския събор ще се грижат над 200 полицаи и частни охранители. Съорганизатори на най-големия събор у нас са 4 общини - Смолян, Чепеларе, Баните и Девин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини