Георги Димитров, АБВ: Ако Борисов искаше демилитаризация на региона, щеше да присъства лично на срещата на върха на НАТО

"Ако премиерът Борисов в действителност искаше демилитаризация на региона ни, щеше да присъства лично на срещата на върха на НАТО." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на АБВ и експерт на партията въпросите на външната политика Георги Димитров. По думите му форумът на алианса във Варшава не е допринесъл нито в доктринално, нито за никакви по-сериозни промени в обединението, тъй като процесите и зоните на напрежение на изток и юг от границите на държавите - членки на военния пакт, се успокояват.

„Напоследък и по двете направления се забелязва едно успокояване. По южното направление Ислямска държава не само, че спря да се разпространява с предишните темпове, но и беше постигнато примирие между Башар Асад и силите на опозицията, а въпросът с мигрантската криза не е в сферата на отговорност на НАТО. По източното направление Русия показа ясно, че няма никакво намерение да напада балтийските страни, ако за такова намерение изобщо може да се говори.

От друга страна се държи доста кооперативно по отношение на Донбас. Минското споразумение, макар и бавно, се изпълнява. Така, че и в този регион особени ситуации, на които НАТО да отговаря нямаше. Т.е., варшавската среща на върха на НАТО не донесе нито в доктринално, нито в институционално, нито в политическо отношение някакви сериозни промени. По-скоро се продължиха някои от преди започнати процеси. Може да се каже, че много по-важно в случая за бъдещето на НАТО ще са последиците от Брекзит. И второ: предстоящите избори в САЩ “., заяви Димитров.

„Повече интерес представлява българската позиция на този форум. Първо: ние видяхме едно изказване на премиера след срещата за създаване демилитаризирана зона в района. Тогава защо премиерът не отиде във Варшава начело на нашата делегация и лично да издигне тази инициатива там, за да се открои наистина България на фона на войнолюбците? Защо вместо това той изпрати известните „ястреби“ Плевнелиев, Митов и Ненчев? Самият факт, че изпраща тях показва истинската позиция и намерения на българското правителство и изобщо на управляващия елит.

Припомням ви, че партия АБВ преди повече от 10 дни внесе в Народно събрание един проект за декларация, в която буквално пише следното, че Република България трябва да се обяви против всякакви форми на военно противопоставяне в региона ни, включително чрез изграждането на нова военна инфраструктура и военни формирования и, че страната ни не приема територията й да бъда използвана за такива цели.", съобщи още Георги Димитров.

"И тук възниква въпросът ако позицията на премиера е искрена, тази декларация защо не беше разгледана в Народното събрание? Тук има и още нещо. С изявите си външният министър е показал, че той не се съобразява особено с позициите на премиера. Публична тайна е защо! Защото той не е негово назначение! Той (външният министър бел.ред.) няма интерес да се спира конфронтацията срещу Русия, защото това ако се промени, господин Митов ще стане излишен“, посочи още Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика