Студентка от Свищов изпусна полет за Великобритания заради административен гаф с личните и документи

Студентка от Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов изживяла кошмар като изпуснала полет за Великобритания заради административен гаф с личните и документи. На 13 юни Михаела Линкова трябвало да пътува за Лондон с нискотарифна авиокомпания, но не била допусната да се качи на самолета, защото личната и карта се водела в системата като невалидна.

До напрегнатата ситуация се стигнало след като на 26 април тази година Михаела Линкова си загубила личната карта. Като установила липсата на документа, тя веднага уведомила за това РУП – Свищов. От Районното управление обявили картата за невалидна с оглед злоупотреби с личния документ. На следващия ден обаче, студентката намерила паспорта си и съответно информирала криминалистите в крайдунавския град. От силовото ведомство и издали акт за 30 лв. и предприели действия за възстановяване на валидността на документа. На 28 април служителите на РУП уведомили Михаела Линкова, че личната й карта отново е валидна.

Така след два месеца студентката предприела пътуване за Лондон на бригада. На летището обаче, след чекирането на ръчния багаж и проверката на личната карта и билета, й заявили, че документът е невалиден, тъй като в системата било написано, че е изгубен.

„Всичко беше наред при проверката на големия и ръчния ми багаж, обаче след проверката на ръчния,провериха билета и личната ми карта. Заявиха ми, че в системата фигурира като недействителна. Служебното лице, което инспектира личната ми карта, ме извика в друга зала и каза, че ще видят какъв е проблемът и дали ще ми е позволено да летя. Чаках около 20 минути, притесних се много. След това служителят дойде с два листа, на които пишеше „Протокол за изземване“, обърнах се към него, питайки го дали ще мога да се кача на самолета и той ми отговори „Не мога да ви помогна, картата ви е невалидна“. Каза ми да се подпиша на този протокол, нямах друг избор и го направих. Учудих се как така в цяла България мога да използвам личната си карта, а отивайки на летището установиха, че е невалидна!“, гневи се препатилата студентка.

Михаела Линкова е ядосана, тъй като е ощетена, защото е направила разходи за билети, по пътуването и освен това пропуска датата си за започване на работа във Великобритания.

При обмяна на валута по –късно в банката отново идентифицират личната й карта като редовна и я обслужват като клиент. Дори й изваждат справка от сайта на МВР, според която личната й карта е валидна. Оказва се че във всички системи, освен в системата на Гранична полиция, личният документ на Михаела е посочен като валиден.

Репортер на „Труд” потърси коментар от МВР. От там обясниха, че проблемът е възникнал в информационната система на Гранична полиция. В резултат на липсата на координация Михаела губи пари, време и отново се налага да извади нова лична карта, за да не се размине с работата си във Великобритания . От една седмица свищовлийката е на Острова, където вече работи. Тя обаче все още е обмисля дали да търси отговорност и обезщетение от държавата за причинените тревоги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини