5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Тир се килна, затвори Ришкия проход

„Локо“ (София) за 30 секунди от Първа лига до разпадане

Германската полиция спря турски опозиционери от участие в митинг на кюрди

Три коли се удариха във верижна катастрофа до Софийския университет

Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Борисов пред Порошенко: Винаги сме били за спазването на Минските споразумения, вълшебната дума е “мир”

Най-екзотичното мъжко хоби Бивш военен с първа общинска градина от бонсаи в Шумен

Сигнал за бомба стресна Киев

Путин поиска от новото правителство промени във всички области

Ердоган призова турците: Сменяйте доларите и еврото с лири

Слънчево с кратки превалявания

НАТО и Русия се срещат на 31 май

“Илинденска Македония” отпадна, Скопие и Атина продължават преговорите в Брюксел

Мустафа Карадайъ: Непотърсена подкрепа няма да дадем

„Ние от ДПС ще носим отговорността да кажем кой да бъде президентът на България. Непотърсена подкрепа ние няма да дадем. На президентските избори, с нашата сила и мощ, ще кажем и не на тази власт, в която участват фашисти и националисти”. Това обяви в неделя от трибуната на традиционния събор в местността Баба Конду в Търговищко лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той уточни, че президентът на България трябва да бъде демократ, обединител на нацията и на всички граждани. Тъй като много партии щели да имат кандидати, ДПС били тези, които имали мисия да кажат кой ще бъде, повтори Карадайъ.

В словото си той направи връзка с „модела Търговище”, който, за съжаление, оставал само на местно ниво, визирайки толерантността между етносите и религиите и воденето на цивилизована политика, без омраза и агресия.

„Заедността, която има тук, не се вижда на централно ниво, където владее езикът на омразата. За 26 години демокрация, никога не е било, както днес, да се говори на този език и в медиите, и в Народно събрание. Всички имаме ангажимент да пренесем този модел на заедност на централно ниво в България”, заяви лидерът на ДПС.

Той припомни сериозната обстановка в Америка и Европа, където се стреля на расова основа и има атентатите. Не пропусна да спомене, че на 1000 км от нас се води война. Така акцентира, че езикът на омразата не бива да се толерира, а да бъде пресечен. „Крайно време е да спре, за да спрат атентатите и войните”, каза още той. Допълни, че независимо кой какви внушения прави, трябва отговорно да се отнесем към ставащото.

„През 1989 г. ние отговорно излязохме на мирни протести, организирани от затворите, начело с Ахмед Доган, за нашите права и свободи. Тези протести доведоха до сриване на тоталитарния режим. Ние отстояваме 26 години демокрацията, в чиято основа са правата и свободите. Омразата не може да бъде част от нея”, заяви още Карадайъ. Той каза още, че не може да се позволи да се толерират фашизмът и национализмът нито в България, нито в Европа. Участието на такива формации във властта у нас не залагало нищо добро за бъдещето на страната и децата ни.

В същия дух говориха и други членове на ръководството на ДПС и депутати. Някои от тях поздравиха за изминалия празник Рамазан Байрам присъстващите мюсюлмани на турски език.

На събора, който се провежда по традиция в гората между Братово, Божурка и Пайдушко имаше и много българи. Извън словата и политическите послания хората се тълпяха около шатрите на заведенията и увеселителните съоръжения. Други спретваха трапези по поляните, както в миналото са правели хората от околията, които давали курбани в свещената местност, почитана от различните религии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.