Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Село Юруково загърби тютюна

Юруково вече не е село на тютюнджии. Тази година местните хора загърбиха този поминък. Стопаните не засадиха и една леха със „зелено злато”.

„Много са тези, които не вярват, че в селището ни в момента тютюнопроизводителите са нула. Но това е истината. Миналата година те бяха 35, през 2014 година бяха 115. Само за 2 години местните тютюнджии масово се отказаха от тютюна. Подобно е положението и в съседни села”, твърди кметът на якорудското село – Емине Еланска.

Заради несигурността в бранша хората се отказали от тютюна. Не само, че изкупните цени са ниски – по 4,00-4,50 лева за килограм, но и дори тези пари не се плащат навреме. Вече над 7 месеца повечето стопани си чакат парите за миналогодишната реколта. 50% от младите пък предпочитат да търсят късмета си в чужбина, от 1200 жители близо 300 са на гурбет зад граница. „Дано за тютюнджиите в другите селища идват по-добри времена, ще се произвеждат по-малко количества, очаква се изкупната цена да е по-висока”, допълва кметският управник на село Юруково.

За отлива на тютюнопроизводители съобщиха и от Областната служба по земеделие в Благоевград. В единния електронен регистър са се вписали само 2400 производители, а крайният срок за това изтече. Все повече хора се отказват да сеят лехи и да превиват гръб по тютюневите ниви.

Задават се масови бунтове на тютюнопроизводители в Неврокопския край заради неплатени количества „зелено злато”. Основен длъжник е гръцка фирма, която даде последна отсрочка – от 11 юли започва да изплаща парите на стопаните. „Ако фирмата не изпълни този ангажимент, ще реагираме много остро. Хората са на ръба на своето търпение. Готови са за масови протести. Много живеят на вересия и със заеми заради некоректността на гръцката фирма”, твърди Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.