Трансплантация спаси живот

Серия от атаки срещу полицаи в Чечня

Взривиха банкомат, взеха около 40 000 лв. (обзор) Ударната вълна изпотрошила и магазин за козметика

Турция пусна жалба в СТО срещу митата на САЩ

Александра Петканова показа коремче по бански (СНИМКИ)

Остава мярката за неотклонение „парична гаранция“ на Габриела Медарова

21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Село Юруково загърби тютюна

Юруково вече не е село на тютюнджии. Тази година местните хора загърбиха този поминък. Стопаните не засадиха и една леха със „зелено злато”.

„Много са тези, които не вярват, че в селището ни в момента тютюнопроизводителите са нула. Но това е истината. Миналата година те бяха 35, през 2014 година бяха 115. Само за 2 години местните тютюнджии масово се отказаха от тютюна. Подобно е положението и в съседни села”, твърди кметът на якорудското село – Емине Еланска.

Заради несигурността в бранша хората се отказали от тютюна. Не само, че изкупните цени са ниски – по 4,00-4,50 лева за килограм, но и дори тези пари не се плащат навреме. Вече над 7 месеца повечето стопани си чакат парите за миналогодишната реколта. 50% от младите пък предпочитат да търсят късмета си в чужбина, от 1200 жители близо 300 са на гурбет зад граница. „Дано за тютюнджиите в другите селища идват по-добри времена, ще се произвеждат по-малко количества, очаква се изкупната цена да е по-висока”, допълва кметският управник на село Юруково.

За отлива на тютюнопроизводители съобщиха и от Областната служба по земеделие в Благоевград. В единния електронен регистър са се вписали само 2400 производители, а крайният срок за това изтече. Все повече хора се отказват да сеят лехи и да превиват гръб по тютюневите ниви.

Задават се масови бунтове на тютюнопроизводители в Неврокопския край заради неплатени количества „зелено злато”. Основен длъжник е гръцка фирма, която даде последна отсрочка – от 11 юли започва да изплаща парите на стопаните. „Ако фирмата не изпълни този ангажимент, ще реагираме много остро. Хората са на ръба на своето търпение. Готови са за масови протести. Много живеят на вересия и със заеми заради некоректността на гръцката фирма”, твърди Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.