Европейско под снайпери

Снайперистите се оказаха не по-малко важни от футболистите на най-охраняваното европейско първенство в историята. На всеки мач на ултрамодерните стадиони от най-високите редове на медийната трибуна можеха да се забележат по двойки постове на покрива на арените. И това бяха само видимите точки, защото се знае, че освен да са точни като Антоан Гризман, снайперите трябва и да са добре прикрити. И както неофициално се коментира, точно така е било на Евро 2016. Всеки французин с досие „снайперист” е бил ангажиран. Използвани са и кадри на Легиона, както и оттеглили се в частния охранителен бизнес кадри на армията и полицията.

„На всяка точка с концентрация на много хора снайперистите вардят от покриви и други позиции с видимост”, разкрива ни мъжага от Беларус, на който принадлежността към силова структура личи дори да го гледаш от върха на Айфеловата кула. Според него снайперите следят терена отвисоко и нищо не им убягва. Тяхната работа е далеч по-сложна от тази на обискиращите за взривни материали служители по охраната. На КПП-тата се действа като на чекинг на летище. Нищо повече. И до финала издънката дойде от пиратка във фензоната под Айфеловата кула. При хилядите посетители малката „декоративна бомбичка” е пропусната случайно. Докато „тревата” явно не е цел в днешните взривоопасни времена. Неслучайно под най-известната кула в света вонеше на марихуана и едва ли не всеки пети дърпаше от леката дрога.

В Париж най-много работа по сигурността на турнира се е извършвала пред монитори. Безброй камери следят като във Биг Брадър ситуацията в града. В специални бусове на ключовите места в бойна готовност дебнеха спецчастите. От тези на първа линия се виждаха как в пълно бойно снаражение здрави мъже си „ровят” нещо в мобилните телефони и само по двама „на смени” излизат да се поразтъпчат.

Почти всеки ден на Евро 2016 имаше „арести за справка”. Всеки подозрителен се изолираше за проверка. Щателна, но и бърза за да няма оплаквания. Например, на гарата в Лион проверките ставаха с кучета. Едно четириного душеше в ъглите на коловоз, който бе определен за „чист обект”. Кучето се разлая, а за всеки случай на помощ дойде и втори специално обучен за нюхане на взривни материали пес. И това куче изръмжа, а това бе достатъчно подозрителен тип да бе откаран за обстойна проверка в специално построени и оборудвани помещения около гари, летища и стадиони.

Ако се разправяш с полицията първият призив е „не говори”. Вторият – застават пред теб и... не ти обръщат внимание със заповед „Назад, оттегли се!”. До третия никой журналист не е разказвал да се е стигало.

При много хаос, неуредици и създаване на тълпи от блъскащи се хиляди фенове в посока гари и автогари преди и след мач първенството „удържа фронта” срещу терора. Последното изпитание беше в снощния финал, завършил след редакционното приключване на „Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят