МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Европейско под снайпери

Снайперистите се оказаха не по-малко важни от футболистите на най-охраняваното европейско първенство в историята. На всеки мач на ултрамодерните стадиони от най-високите редове на медийната трибуна можеха да се забележат по двойки постове на покрива на арените. И това бяха само видимите точки, защото се знае, че освен да са точни като Антоан Гризман, снайперите трябва и да са добре прикрити. И както неофициално се коментира, точно така е било на Евро 2016. Всеки французин с досие „снайперист” е бил ангажиран. Използвани са и кадри на Легиона, както и оттеглили се в частния охранителен бизнес кадри на армията и полицията.

„На всяка точка с концентрация на много хора снайперистите вардят от покриви и други позиции с видимост”, разкрива ни мъжага от Беларус, на който принадлежността към силова структура личи дори да го гледаш от върха на Айфеловата кула. Според него снайперите следят терена отвисоко и нищо не им убягва. Тяхната работа е далеч по-сложна от тази на обискиращите за взривни материали служители по охраната. На КПП-тата се действа като на чекинг на летище. Нищо повече. И до финала издънката дойде от пиратка във фензоната под Айфеловата кула. При хилядите посетители малката „декоративна бомбичка” е пропусната случайно. Докато „тревата” явно не е цел в днешните взривоопасни времена. Неслучайно под най-известната кула в света вонеше на марихуана и едва ли не всеки пети дърпаше от леката дрога.

В Париж най-много работа по сигурността на турнира се е извършвала пред монитори. Безброй камери следят като във Биг Брадър ситуацията в града. В специални бусове на ключовите места в бойна готовност дебнеха спецчастите. От тези на първа линия се виждаха как в пълно бойно снаражение здрави мъже си „ровят” нещо в мобилните телефони и само по двама „на смени” излизат да се поразтъпчат.

Почти всеки ден на Евро 2016 имаше „арести за справка”. Всеки подозрителен се изолираше за проверка. Щателна, но и бърза за да няма оплаквания. Например, на гарата в Лион проверките ставаха с кучета. Едно четириного душеше в ъглите на коловоз, който бе определен за „чист обект”. Кучето се разлая, а за всеки случай на помощ дойде и втори специално обучен за нюхане на взривни материали пес. И това куче изръмжа, а това бе достатъчно подозрителен тип да бе откаран за обстойна проверка в специално построени и оборудвани помещения около гари, летища и стадиони.

Ако се разправяш с полицията първият призив е „не говори”. Вторият – застават пред теб и… не ти обръщат внимание със заповед „Назад, оттегли се!”. До третия никой журналист не е разказвал да се е стигало.

При много хаос, неуредици и създаване на тълпи от блъскащи се хиляди фенове в посока гари и автогари преди и след мач първенството „удържа фронта” срещу терора. Последното изпитание беше в снощния финал, завършил след редакционното приключване на „Труд”.