"ЗОДИАК" - Последователите на Луцифер намират: Сатанински символи върху паметника на Левски

Символи на Сатаната обсипват паметника на Васил Левски в центъра на София. В това са убедени родни последователи на дявола. Пред „Зодиак“ те твърдят, че определени елементи от монумента нямат общо с християнската религия, а точно обратното - доказват как Дяконът някога се е отрекъл от църквата.

Едни от заплютите от сатанистите фигури са грифоните. Съществата с тяло на лъв и орлови крила са символ на онези, които преследват християните, твърдят те и сочат 8-те станалите жертва на набезите на крадци бронзови фигури.

Друг ярък знак на Лукавия също бил сложен върху паметника на светинята за българите, издигнат през 1895 г. Това са кози рога върху черепи.

Един от главните последователи на сатанизма у нас заяви, че Апостола се е отказал от расото. „Левски се е отрекъл от църквата, а двамата с Ботев живели заедно в изоставена мелница“, казва мъжът с псевдоним The Shadow.

„А Ботев, прочете го отново, защото убежденията му ги има в доста от творчеството му. Уточнявам, че скот (животно) е обидна дума по адрес на православните“, разяснява той и цитира следните стихове:

О, мой боже, правий боже!

Не ти, що си в небесата,

а ти, що си в мене, боже -

мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят

калугери и попове

и комуто свещи палят

православните скотове...

Въпреки че Апостола не е признат официално за светец от църквата, Божиите служители смятат твърденията за поредния опит за провокация от неверниците и изтъкват, че няма сила, която да промени хода на историята.

„Всеки може да намери всички навсякъде. Свети апостол Павел в посланието си до Тит казва: „За чистите всичко е чисто; а за осквернените и невярващите нищо няма чисто, но и умът им и съвестта им са осквернени. (Тит.1:15)“, каза за „Зодиак“ отец Силвестър Янакиев, духовен надзорник на Сливенската епархия.

Той е категоричен, че не трябва да се прави тълкуване извън църковната символика, когато говорим за Левски.

„Драконите винаги са изобразявани в иконографията, а животинският череп може да означава и теглото от робството, и победата над смъртта“, допълни той.

Светинята е дело на чешки архитект

Паметникът на Васил Левски е сред първите, издигнати след Освобождението в новата столица.

Разположен е в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер на 18 февруари 1873 г. Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той е официално открит едва на 22 октомври 1895 г.

Цял екип чужди специалисти работят върху създаването на паметника. Той представлява колона с височина 13 м, изработена от сив гранит по проект на чешкия архитект Антонин Колар. Основната част от колоната е работа на италианеца Абрамо Перукели, а бронзовият барелефен портрет е от Йозеф Страховски.

Падналият ангел

Сатаната, чието име е Луцифер, бил най-довереният ангел, който отговарял за хвалението за Господ. Той бил най-красивият ангел и имал най-много правомощия след светата троица.

Но цялата тази слава не му стигнала и си помислил, че щом е на една крачка да управлява цялата вселена, може да направи преврат и да завземе трона. За тази негова постъпка бил изгонен от рая и затова много хора го наричат „падналия ангел“.

Сатаната може да се превъплъщава във всичко живо. Пример е змията в книгата „Битие“ в Стария завет. Дяволът никога няма да се появи пред вас с уродлива физиономия и с рога, защото вие ще го познаете и ще го изгоните. Той ще се появи като ангел на светлината, за да може да ви заблуди, предупреждават светите текстове.

В изкуството и литературата Сатаната е изобразяван по много различни начини в различните епохи. Според една стара интерпретация на библейската книга „Битие“ той е отъждествяван със змията, която изкушава Адам и Ева.

Популярен образ на Лукавия, привнесен от божество от древната гръцка митология, е рогато чудовище, подобно на козел, с копита, което държи тризъбец. В днешни дни козелоподобният образ се е трансформирал в по-човекоподобен образ на мъж с козя брадичка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини