Главният архитект на София ускорява търговете

Ново звено ще координира градоустройствените конкурси

Главният архитект Здравко Здравков ще внесе предложение за създаване на нов отдел в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), с който ще се забърза провеждането на градоустройствените конкурси, научи „Труд“. Това ще стане на последната сесия на Столичния общински съвет преди лятната ваканция.

Новото звено ще се занимава с координацията при целия процес на градоустройствено планиране - от постъпването на конкретна идея за проект през организацията на обществените обсъждания и провеждане на търговете.

Още при встъпването си в длъжност Здравков обеща, че ще реформира НАГ, като създаде 3 нови отдела, един от които да решава въпросите с недвижимото културно наследство. „Налага се да отложим временно създаването на това звено, защото парламентът гледа нов закон за културното наследство. Трябва да се синхронизираме с новото законодателство и едва тогава ще започна работа по новата структура“, каза още Здравков.

Подготвя се и промяна в наредбата за обществените обсъждания. Според новите правила тези срещи ще се провеждат след 18 ч, за да може всички заинтересовани да присъстват.„Вече сме готови с гръбнака на наредбата. Получихме конкретни предложения за промяна в някои от текстовете“, обясни главният архитект.

В момента се разработва нова визия за уебсайта на НАГ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини