Новият португалски хищник

След победата на Португалия над Полша като вирус в социалните мрежи плъзна нов прякор на най-младата звезда на Евро 2016. Португалецът Ренато Санчес бе наречен Хищника и сравняван с героя от едноименната лента. Но не като на филм само преди два месеца известните скъпчии от „Байерн“ (Мюнхен) платиха 35 милиона евро на „Бенфика“ за новия футболен диамант. А германците рядко бъркат, когато става дума за... бъркане в джоба.

Историята на Ренато е класика в жанра. Син на емигранти от Сан Томе и Кабо Верде, той расте по улиците на един от най-опасните квартали на Лисабон. На 8 години започва да тренира в местния детски отбор „Агуайс Мушгейра“, но там се задържа само 11 месеца. Достатъчно време обаче за да го забележат от гранда „Бенфика“. Дебютира за „Б“ отбора на „орлите“ през октомври 2014 г. във време, когато той има сериозни проблеми с дисциплината. За 2 месеца получава два директни червени картона и куп жълти. На мач с „Порто“ Ренато скандализира - появил се на терена в 63-тата минута, в 90-ата вече е изгонен за грубост.

Шокира с безцеремонността си дори треньорът Елдер, известен брутален тип от терените като ас на „Депортиво“ в края на миналия и началото на новия век. За наказание наставникът избира да лиши младока от най-скъпото му в този момент - отстранява го от отбора за 2 мача. Но... това се оказало бумеранг за Елдер. Без Ренато отборът все едно играел на „сляпа баба“ и на практика треньорът санкционирал себе си.

Въпреки младостта си Санчес мъдро и хладнокръвно направлявал играта на тима, независимо на каква позиция в халфовата линия е поставен. И логично, само след още 3 месеца Ренато е призован в първия тим на „Бенфика“.

Там също пробива със свръхзвукова скорост, както и сега на Евро 2016. При „орлите“ започва със статут на резерва. За първи път се появява на терена в началото на октомври 2015 г. А от Нова година е неизменен титуляр и любимец на публиката на митичния стадион „Луш“.

Неговата първа роля е на опорен полузащитник. Впоследствие постоянно му сменят позициите в халфовата линия. Играе и зад нападателя, дори в 3 мача и като краен бранител. И впечатляващо при тази „рулетка“ вкарва два гола, прави 6 асистенции и винаги е там където трябва, когато събитията са в неговата зона.

Треньорът Руи Витория и феновете са във възторг от младока, който взема решения с хладнокръвието на водил стотици битки ветеран. Без Ренато в първите 8 кръга от първенството „Бенфика“ спечели 13 точки, средно по 1,6. С него в титулярния тим от 24 срещи активът е 69 точки. Или средно по 2,8, което доказва влиянието на Ренато върху играта.

„Байерн“ го набелязва за трансфер след двата двубоя с „Бенфика“ в Шампионската лига. И прагматичните германци вадят пачките още преди Евро 2016. Оказа се правилен ход. Сега Ренато струва поне 50 млн. евро. Особено след страхотните си изяви на 1/8-финала срещу Хърватия (1:0), в който той беше избран за №1 в мача. Реално това беше най-тежкия и кръстопътен двубой за Португалия по пътя към снощната битка за титлата на „Стад дьо Франс“. И не вездесъщият капитан Кристиано Роналдо, а 18-годишния юнга Санчес преведе кораба покрай рифовете.

Последва и гол в 1/4-финала срещу Полша с удар от дистанция. Подобен на дебютното му попадение за „Бенфика“ - бомба от 30 м.

Младият Санчес работи с модерни методи за своя имидж. Не по-малко активен, отколкото на терена, е и в социалните мрежи. Всеки ден в инстаграм публикува неща около себе си. С нарастването на популярността му профилът му заприличва на... сайт. Разбира се, при появата на нова звезда за десетки милиони не може да мине и без скандал. Малко издание в Португалия „разкрива“, че Ренато е успял във времето да укрие годините си - не е на 18, а на 23. Но „Бенфика“ дори отказва да коментира ситуацията с паспорта на играча, който отдавна е известен на клуба „до девето коляно“.

Във форумите някои фенове сравняват Санчес с Едгар Давидс. „Не, не, абсолютно не! - коментира Ренато темата за холандския футболен булдог. - Нямаме нищо общо като игра. Моят кумир е Роналдиньо. А мечтата ми е някога и аз да се превърна в идол поне за един футболист.“

Всъщност, със сигурност Ренато вече го е направил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят