Протест на пчелари срещу пръскането против комари

Пчелари протестират срещу пръскането против комари, защото смятат, че химикалите унищожават пчелите им и то в най-активния период за пчелните семейства, съобщи БНТ.

В района на Гоце Делчев летателна техника обработва площите по зададен от Агенцията по безопасност на храните график. Пръскането се налага, за да се унищожат разпространителите на болестта нодуларен дерматит, която засегна над 120 ферми в района, а над 850 животни бяха умъртвени.

Пчеларите от Гоце Делчевско са притеснени, че препаратът, с който се пръска срещу комари ще навреди на стопанствата им.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че ако сега не се пръска срещу комари, заразата от нодуларен дерматит ще обхване много повече ферми в последствие. Увериха, че препаратът е безвреден за бозайници в количествата, в които се прилага.

Вариантите за предпазване на пчелите е да бъдат затворени в кошерите за периода на пръскане. От Агенцията увериха, че са спазили срока за предупреждение на пчеларите, да подготвят кошерите си.

Пръскането ще продължи в района на Гоце Делчев до края на тази седмица. При необходимост от допълнително третиране на площите ще се създаде нов график, но за това ще бъдат уведомени предварително стопаните на пчелини, казаха от Агенцията по безопасност на храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини