Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Каратистът, който не може без гайда

Калоян Георгиев от старата столица Велики Преслав е най-изкусният гайдар сред българските каратисти и със сигурност e ненадминат каратист сред гайдарите. 19-годишният разностранен талант, еднакво добър в кимоно и в народна носия, беше голямата изненада на демонстрациите по бойни изкуства, с които започна празникът на полицията в Шумен тази седмица. Изпълни най-големите атракции за публиката, които впечатлиха дори спецполицаи. Строши от раз три итонгови плочи с глава, сцепи речен камък с ръка и за финал учителят сенсей Даниел Димитров счупи три дървени летви в стомаха му.

„Всичко е постижимо, но след повече от 10 г. труд в залата, много търпение, и абсолютен контрол на тялото и духа”, не крие Калоян. Може с часове да разказва за философията на карате шинкиокушин, което превръща и най-големия глезльо в дисциплиниран отличник.

Знае го от опит, защото заради качествата му, още преди да навърши 17 г., неговият треньор преценил, че Калоян е готов за втори инструктор по киокушин във Велики Преслав.

„Учителят каза и нямаш избор, приемаш”, спомня си сега.

В залата някои от възпитаниците му се оказали с 3-4 г. по-големи, но в киокушин важи принципа за старшинството. Ако си тренирал повече, и по-възрастните те слушат. И най-важното – който е устоял на тренировките, не може да бъде пречупен от нито една житейска трудност, уверява Калоян. Заради режима много родители сами довеждат децата си при него, а по същите причини и доста ги отписват.

„На хлапетата им е най-трудно да приемат, че не мама и татко се карат, а аз. Че не могат да правят каквото си искат, а точно това, което им се каже. Липсва му дисциплина на поколението”, обяснява младият инструктор. В залата не е като в училище да си чатиш под чина по телефона, за 2 часа джиесемите са забранени. Всяка тренировка започва с клетвата: „Ние ще тренираме нашите сърца и тела за твърд, непобедим дух. Ние ще преследваме истинския смисъл на бойния път, така че след време нашите сетива да са нащрек. С истинска сила ние ще се стремим да възпитаме духа на самоотверженост. Ние ще съблюдаваме правилата на учтивостта, ще уважаваме нашите по-старши и ще се въздържаме от насилие…”

И момчета, и момичета тренират и я осмислят с всеки изминал ден.

Шинкиокушин е най-близо до уличния бой, много контактен спорт със силни удари с почти всички части на тялото и когато овладееш техниките му, трябва да имаш разум при прилагането. Затова Калоян обяснява, че разправии е имал, но до бой с неравностойни противници не стига. За него наистина важи поговорката, че „който пее и свири, зло не мисли”, но ако все пак му се случи да се скара с някого, става и си заминава.

„Успели са да ме научат да се въздържам”, обяснява той и прави същото със своите възпитаници. Често разтървава връстници на улицата, стигнали до бой. Раздалечава ги и не се страхува, че в суматохата може да го фраснат. Никой не може да го удари така, както са го удряли в зала или на състезание. Там се играе до нокаут на противника. Случват се и травми. Затова каратистите са със закалени тела, но нямат нищо общо с момчетата, които ваят бицепси по залите за фитнес.

Калоян се радва, че това лято добрата спортна база във Велики Преслав била оценена и градът за първи път станал домакин на зонално първенство по шинкиокушин. Над 90 състезатели мерили сили, а шуменският клуб, част от който е преславския, завоювал 27 медала. Дузина са златните отличия. Голямата гордост на преславския треньор е възпитаникът му Цветан Урумов, който влиза в националния отбор по карате и ще ни представи на европейското първенство. Тази година то е в края на ноември в София.

„Тренирам го от три години. Много е упорит, а в залата и успехът му се покачи. Карали сме го да учи, вместо да тренира”, разказва Калоян. Заедно с Цветан е решил много задачи по математика. Педагозите от Преслав вече знаят, че в залата по карате се стяга дисциплината и се вдига успехът на много деца. Стават и по-добри хора.

„Аз бях нервак, лесно избухвах, но след 3 г. и половина тренировки съм много контролиран човек”, обяснява друг преславски възпитаник -Петър Александров. И признава, че вече му пука за околните, помага на съвсем непознати хора.

Заедно с каратето другата голяма страст на Калоян е гайдата. Просвирил след кимоното, чак в четвърти клас. Преподавателят му по музика Мирослав Минчев се преместил от Велики Преслав в Шумен и каратистът го последвал в училището по изкуствата СОУ „Сава Доброплодни”. И до ден днешен му е трудно да обясни кое е общото между карате и гайда. При първото влагаш цялата си сила в техничния удар с длан, при второто пръстите ти трябва да танцуват по гайдуницата. И при двете обаче, те завладява спокойствие, казва Калоян. Учителят му сенсей Димитров умува, че гайдата е помогнала на каратиста да контролира безпогрешно вдишванията и издишванията. Този усет е важен при свиренето, а в каратето, като се комбинира със стягане на мускулите, те прави непоклатим, когато чупят предмети в тялото ти.

Калоян обожава македонските мелодии и свири дори по тийнейджърски купони на джура гайдата си. „Македонско девойче” и „Кой уши байряка” са му любими. Наскоро облечен в носия изненадал съгражданите си като изпълнител на благотворителния концерт за манастира „Свети Пантелеймон”. Печелил е отличия от национални конкурси, където се конкурира с професионалисти от училищата в Широка лъка и Котел. Златните му медали от карате обаче са повече. Тази година е вицешампион при мъжете на традиционния турнир „Мадарски конник” в Шумен. В Севлиево на националното първенство по карате шинкиокушин спечелил бронз. Най-скъпо му е третото място от международния турнир в Бургас м.г. в категорията до 65 кг. До полуфинала Калоян премазвал противниците си и паднал след много оспорвана среща от европейския шампион хърватина Фран Лучшич. Това си е чест.

Сега е приет не в спортната академия, а в музикалната в Пловдив, където кандидатствал. Иска да продължи да изучава тънкостите на гайдата. Вече умува – като завърши, ще направи оркестър от музиканти патриоти, за да веселят хората. Ще продължи да тренира и да се състезава. Мечтата му е един ден да бъде професионалист гайдар и сенсей с черен пояс. Стигнал е до зелен с черта и му остават още две стъпки до съвършенството. В залата е научил, че в късмета вярват слабите, а силните разчитат на себе си. И още – че няма каратист, провален в живота.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.