На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Проф. Овчаров: Зад викането и крякането срещу Рашидов стоят едни пари

Зад протестите пред Министерство на културата може да стоят чисто икономически интереси, свързани с отпускането на средства за реставрацията на културни паметници.

Това каза археологът проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция “Фокус” във връзка със скандала около предаването „Денят започва с култура” по БНТ, в което бяха отправени критики към промените в Закона за културното наследство и последвалия отговор от страна на министъра, в който той посъветва водещият на предаването да не иронизира държавата, която му плаща заплатата. “Във връзка с така наречените бутафории, към които кресливата групичка пред Министерството на културата непрекъснато взема отношение през последната година – става дума за европейските проекти по Програма 3.1 към Министерството на регионалното развитие, които вече приключиха. Това са около 100 проекта за около стотина милиона лева, чрез които бяха реставрирани много обекти в страната с оглед развитието на културно-историческия туризъм”, обясни проф. Овчаров.”

Сега предстои вторият етап от финансирането на тези паметници, който е значително по-голям – около 300 млн. лв. Още не са пуснати тези пари и това ще бъде последният етап, повече няма да има. По тази причина аз много се съмнявам, че зад всички тези т.нар. протестърски движения стоят чисто икономически интереси. Както беше казал класикът „Ако не става дума за пари, става дума за много пари”. В случая не е случайно, че се появяват хора, които викат, крякат и то в момент, когато ще се разпределят още много по-големи пари”, коментира още той.

По думите му при реализираните до моменти проекти има грешки и никой не отрича това, но има и много добри примери като софийското Ларго, създаването на инфраструктурата на Перперикон, преславският проект, в който направихме нов облик на дворците на Цар Симеон, реставрирането на крепостта при Мезек, Хисаря и много, много други. “Има десетки такива примери. Естествено обаче добрата новина не е новина, за това тези 40-50 кресливи души, професионални протестъри, както самите те се наричат, се хващат именно с лошото.В повечето случаи това са хора с удовлетворени амбиции, а може би има и чисто финансови интереси, все пак виждаме точно кои медии застават зад техните протести и ги тиражират. При софийското Ларго бяхме на границата да изпуснем над 10 млн. лв., ако тези протести бяха успели”, посочи той.

“Моето мнение е, че това са неудовлетворени хора, които по някакви причини не са били включени или просто не харесват собствения си живот и т.н. Тоест най-вероятно става дума за едно позициониране по отношение на тези нови средства. Важното е обаче всички тези проекти да станат и България не само да не връща пари, а и да усвои средства, за да развиваме културно-историческия туризъм”, каза още проф. Овчаров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.