Ивет Лалова: Искам да изпълня целите си в Рио, а не да разочаровам

Най-бързата бяла жена в света - Ивет Лалова, се завърна в България след впечатляващия си триумф на европейското първенство по лека атлетика в Амстердам. Българката спечели два сребърни медала на 100 и 200 м.

"Благодаря за това топло посрещане. Никога до сега не съм посрещана така. Много е мило, много е приятно. Надявам се и за напред през деня това посрещане да продължи. Радвам се, че много хора са разбрали за двата медала, защото знаете, аз го правя с голяма гордост за България и за мен е голяма чест”, бяха първите думи на Лалова пред БТВ след завръщането ѝ в България.

Лалова отново доказа, че силният характер и положителната нагласа са едни от най-важните качества за всеки спортист.

"Всеки атлет минава през много тежки моменти, много контузии, много трудности. И сама за себе си аз трябва... Просто няма друг начин, освен да доказвам пред себе си всеки ден. Но не се вижда много често. За това казвам, че уважавам всички мои колеги и всички, които се занимават със спорт, защото знам колко е тежко да успееш да покажеш, да бъде видяно, да бъде оценено. И благодаря много, че този път беше така силно оценено и видяно.”

Тя разкри, че преди старта мисли само за техническите подробности около своето представяне, защото времето за реакция е много кратко. Въздушните целувки, които се превърнаха в нейна запазена марка, обаче са предназначени за някого.

"Целувката е за всички. За всички, които искат да бъде за тях”, разкри Лалова.

През 2005 г. Ивет чупи най-здравата кост в човешкото тяло - бедрената. Лекарите са категорични, че едва ли ще се състезава отново. Девет години след инцидента, тя има какво да каже на гръцкия специалист, направил операцията ѝ.

„Той следи сега и съм убедена, че е гледал тези бягания. При първа възможност ще се свържа и с него. Искам да му кажа „Благодаря!”, защото той, по същия начин, ако беше изпуснал момента, не беше мислил детайлно и технически за най-малките неща, нямаше да бъде толкова успешна тази операция и аз може би никога нямаше да бягам толкова бързо".

Лалова разкри и какво я е мотивирало в най-трудния момент в живота ѝ.

„От опит мога да кажа, че всеки един състезател, всеки един голям спортист минава през много такива трудности през кариерата си, за това е много важно кои хора ще бъдат до теб в тези моменти. Аз съм била късметлийка и съм била много обичана, много подкрепяна от правилните хора – семейството ми, треньорът ми, който тогава беше Коце Миланов и най-близките ми приятели”

Пред българската спринтьорка стои ново предизвикателство - олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват след по-малко от месец.

"Олимпиадата е много по-трудна, в сравнение с европейското първенство. Всички автоматично сега ме поставят между претендентките за медали, което създава едни очаквания. Постигайки там целите си, а именно да надбягам най-добрите си резултати и да вляза във финалните бягания на спринтовете, което е много висока цел и е изключително трудно, ще бъде разочарование в очите на хората. А не искам да бъде така. За това аз отивам не толкова с очаквания, колкото с надежда, че там ще да още от себе си", разкри Лалова.

"Отдавна не ми се беше случвало да бъда загърната в българския флаг, защото флаговете се дават на трите медалистки на големи първенства. Аз отдавна не бях имала такава чест и беше толкова прекрасно изживяване. Дори ми се случи в два последователни дни. На втория ден можех да продължа да правя тази обиколка още десет пъти. Това е най-прекрасното усещане. Много е хубаво, много е красиво”, разказа тя.

Лалова имаше послание и към художествената гимнастичка Цветелина Стоянова, която направи опит за самоубийство преди месец.

"Пожелавам да бъде много силна и да се възстанови възможно най-бързо. Всичко останало не трябва да я интересува”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица