Българската цигарена мафия имала три модерни завода в Испания

Българската цигарена мафия имала три завода в Испания, които са действали на територията на Толедо, Саламанка и Малага.

Фабриките за производство на нелегални цигари са били изключително модерни. Тази в Толедо е била с много добра изолация на помещенията. 

На територията на фабриката са живеели и работниците, които били снабдявани с провизии, за да не излизат от фабриката, съобщава БНТ.

Работниците, както и хората, които са организирали тази фабрика, са бивши служители в цигареното производство в България, съкратени или отпаднали от работа. Организаторите са добре известни на полицията, вече са били задържани заради производство на нелегални цигари в Холандия, Белгия, Германия и Австрия. Испания е поредната държава.

Две от фабриките са оборудвани с машини втора употреба, а тази в Толедо е с чисто нови машини. Според оценката на испанските власти само оборудването струва около 2 млн. евро. Поне още толкова са инвестирани в сгради, в изолация и в осигуряване на дейността. За 7 млн. евро е продукцията, която е намерена, в момента, в който испанската полиция и ГДБОП са атакували фабрики. Смята се, че поне 70 млн. евро е оборотът на групата, откакто работи на територията на Испания до този момент.
Операцията е започнала на 7 юли и все още не може да се каже дали е приключила. Това ще стане ясно днес на обяд.

Акцията е координирана от Европол. Мнението на директора на Европол е, че с тази операция България доказва, че е една от страните, която работи изключително активно на европейско ниво срещу контрабандата на цигари.

Разследването е започнало в края на миналата година, когато ГДБОП подава информация на испанските служби за това, че на територията на Испания се работи по този начин. Проследявани са работниците и бригадите, които са идвали от България в Испания за около месец и половина и са се връщали в България. По този начин българските и испанските служби са успели да стигнат до сърцето на трите фабрики.

В Испания са разбити три нелегални фабрики за цигари, собственост на посочената българска престъпна организация. 20 българи са арестувани за нелегално производство на цигари в Испания. Не се изключват и последващи арести. Към обяд се очаква испанската полиция да даде пресконференция. В нея ще участва и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право