Среща на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство в Близкия изток

Световният комитет за културното наследство на ЮНЕСКО се събра на 11-дневна среща в Истанбул. Централна тема на разговорите ще е опазването на културното наследство в размирните райони и ситуацията в Близкия изток.

ЮНЕСКО ще заседава в турската столица, в която почти няма туристи след поредния атентат, отнел живота на 47 души в края на месец юни на летище "Ататюрк", предаде БНТ. Генералният директор на организацията Ирина Бокова изрази съчувствие и съболезнования към турския народ и подчерта символичното значение на провеждането на срещата в Истанбул.

Бокова заяви още, че отговорът спрямо терористичните нападения над световното културно наследство трябва да е решителен и силен.

"Палмира, Алепо, Мосул, Сур, Нимруд, тяхното културно наследство е унищожено, източено, използвано с военни цели. Нашият отговор трябва да е силен и на бойното поле, и от морална гледна точка, коментира Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО ще разгледа на 40-ата си сесия в Истанбул 29 заявки за включване на нови обекти в списъка на световното наследство. Срещата ще продължи десет дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура