Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Цецка Цачева: Конституцията остава стожер на стабилността

“В условията на динамични законодателни промени във всички сфери, Конституцията остава стожер на стабилността”, това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на откриването на Националната конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права”.

„Тук са събрани представители на институции, на академични среди, хора, които имат своето място и влияние в процесите на управление на държавата, но и в процесите на изграждане на правна култура, формиране на бъдещите поколения юристи, онези, които имат ресурса за възпитават в зачитане на конституционните принципи и спазване на законите.

Всеки и особено ние юристите, трябва да се запитаме каква е нашата отговорност за това Българската конституция да се превърне от формален акт със символно значение в истински гарант за демократично и справедливо управление, за реално зачитане на правата и свободите на българските граждани“, коментира Цачева. „В условията на динамични законодателни промени, които са провокирани от реформи във всички сфери, Конституцията безспорно остава стожер на стабилността, в гаранта за сигурност и предсказуемост в живота на българските граждани.

В същото време, макар и стабилна тя не е застинала рамка и, както миналите години показаха не можа да остане незасегната от сериозните обществено-политически реформи, които протичат в нашата страна“, допълни още тя. „ В годините конкретни текстове от конституцията бяха променяни с намерението тя да отговори на конкретни потребности на предизвикателствата на държавата и гражданите като израз на уплътняване, на доразвиване на същностни характеристики и ценности, които са заложени в нея“, заяви Цачева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.