Цецка Цачева: Конституцията остава стожер на стабилността

"В условията на динамични законодателни промени във всички сфери, Конституцията остава стожер на стабилността", това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на откриването на Националната конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права”.

„Тук са събрани представители на институции, на академични среди, хора, които имат своето място и влияние в процесите на управление на държавата, но и в процесите на изграждане на правна култура, формиране на бъдещите поколения юристи, онези, които имат ресурса за възпитават в зачитане на конституционните принципи и спазване на законите.

Всеки и особено ние юристите, трябва да се запитаме каква е нашата отговорност за това Българската конституция да се превърне от формален акт със символно значение в истински гарант за демократично и справедливо управление, за реално зачитане на правата и свободите на българските граждани“, коментира Цачева. „В условията на динамични законодателни промени, които са провокирани от реформи във всички сфери, Конституцията безспорно остава стожер на стабилността, в гаранта за сигурност и предсказуемост в живота на българските граждани.

В същото време, макар и стабилна тя не е застинала рамка и, както миналите години показаха не можа да остане незасегната от сериозните обществено-политически реформи, които протичат в нашата страна“, допълни още тя. „ В годините конкретни текстове от конституцията бяха променяни с намерението тя да отговори на конкретни потребности на предизвикателствата на държавата и гражданите като израз на уплътняване, на доразвиване на същностни характеристики и ценности, които са заложени в нея“, заяви Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини