Кейн иска триумф в Лигата на нациите

Англия с вундеркинди

Арестуваха 35-годишен мъж, изнасилил бившата си съпруга

Росен Желязков: Има съществен интерес към концесията на Летище София

Не пускат „Асикс“ да облича „лъвовете“

Продадоха последната дъвка на Съра за почти 1 млн. лева

Освободиха кмета на Червен бряг след снемане на показания

Тайните за красота на Виктория Бекъм

Организират риболовен турнир на яз. “Палици“ в Еленския Балкан

Германските християндемократи искат ЕНП да замрази членството на партията на Орбан

Жена от Монтана даде на два транша 7200 лева, третата „вноска” от 5000 лева оцеля

БДЖ пита експерти и заинтересовани за проекта за закупуване на нови влакове

Цветанов отрече договорка с бивш служител на ГЕРБ за заменените му апартаменти

Парламентът прие промени в Закона за чужденците заради Брекзит

Млада жена е скочила от най-високия виадукт на магистрала „Хемус“

Иран предложи на България участие в нов транспортен коридор

България е получила предложение да се включи в нов транспортен коридор, който включва Иран, Армения и Грузия. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си вицепрезидента на Иран Есхаг Джахангири. Темата за ядреното оборудване по проекта „АЕЦ Белене“ е обсъдена, но повече яснота ще има след двустранната среща на енергийните министри, информира БНР.

Чрез пристанищата във Варна и Бургас още сега страната ни е готова да участва в новото транспортно трасе, което се предлага от Иран, по което може да се пренася и газ, обяви министър-председателят Бойко Борисов: „Аз заявих, че ние и днес можем да поемем през нашите пристанища Варна и Бургас, инфраструктурата, която имаме. В този транспортен коридор влиза не само превоз на товари и стоки, но включително и на газ. След две седмици в София ние ще дадем всички възможности, които България има в тези посоки, включително и газовия ни хъб „Балкан“, цяла Европа на такъв транспортен коридор.“

Предварително анонсираната тема за оборудването на АЕЦ „Белене“, която също е в дневния ред на разговорите, е била представена пред домакините. „Възможностите, които има България като потенциал в тази посока, включително и реактор… Следобед е срещата на енергийните министри, ще им дадем всички подробности, за да мислят по тази тема, какво бихме могли съвместно да направим“, заяви българският премиер.

Борисов призна, че в последните десетилетия връзките с Иран са били прекъснати, но сега след вдигането на ембаргото има шанс двете страни да ги съживят. С това се съгласи и вицепрезидентът Ексхак Джаганхири и очерта възможните полета на действие: „Сътрудничество в сфери, в които сме си сътрудничили и преди, а това са нефт, газ, нефтопреработвателна промишленост, енергийни източници и земеделие.“

Туризмът също има перспектива да задълбочи отношенията между двете страни: „Виждате до древните перси, до древните траки, в България много би могло да се направи в тази сфера… Утре нашите министри в двустранни формати на едно правителствено заседание ще могат по всичките теми вече да набележат мерки“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.