На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Изправят на съд бивш касиер в банка, присвоил хиляди левове от касата и сметки на клиенти

Изправят на съд бивш касиер в банка за присвояване на хиляди левове от касата, както и от депозитните сметки на клиенти на банката, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият Момчил Тодоров бил назначен на длъжност касиер в „Райфайзенбанк България“ ЕАД – Офис 1 Благоевград през 2000 г. с трудов договор. Осем години по-късно той бил преназначен на длъжност „отговорен касиер“. През времето на работата в банката Тодоров успял да изгради име на съвестен и добър служител и се ползвал с доверието на всички колеги и най-вече на регионалния мениджър.

Вследствие на получен на 23.11.2010 г. сигнал за нарушения в касовата дейност на Офис 1 Благоевград, със заповед на изпълнителния директор на „Райфайзенбанк България“ ЕАД е започнал извънреден одит на офиса и касовата му дейност, като по това време Тодоров бил в платен годишен отпуск.

В хода на осъществения вътрешен одит били установени редица нарушения, извършени от обвиняемия, вследствие на които проверяващите констатирали липси на банкоматите, обслужвани от Офис 1 Благоевград, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката, липса на налични парични средства в касата на Тодоров, на която той бил отговорен касиер.

На следващия ден от проверката комисия, извършила ревизия чрез фактическо преброяване на наличностите в деветте обслужвани от офиса банкомата, установила, че за периода, през който Момчил Тодоров обслужвал банкоматите, от 25.09.2008 г. до 18.11.2010 г., са се натрупали липси. Разследването стигна до заключението, че те се дължали на взетите от обвиняемия парични суми в процеса при обслужване на АТМ устройствата. Фактически при изпълнение на задълженията си по обслужване, попълване и осчетоводяване на горепосочените банкомати бившият касиер присвоил от поверените му пари на „Райфайзенбанк България“ ЕАД сума от 405 000 лв.

Обвиняемият Тодоров неправомерно отклонявал средства от сметките на определени клиенти и ги присвоявал. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор са били рядко обслужвани от титулярите сметки, по които не е имало много движение. Чрез отделни действия обвиняемият Тодоров успял да отклони от сметките на четиринадесет клиенти и да се разпореди в свой личен интерес с парична сума в общ размер на 119 878 евро и 173 274 лв., или с обща левова равностойност 407 037.61 лв.

В резултат на проверката била установена и липса от наличността на касата, на която той бил отговорен касиер, в размер на 1498.18 лв. и 100 евро, или с обща левова равностойност 1693.76лв.

Впоследствие, в хода на досъдебното производство, от назначената комплексна видеотехническа и лицево – идентификационна експертиза на осем видеокамери за външно и вътрешно наблюдение на банковия офис се установява как обвиняемият Тодоров изнасял паричните средства извън офиса. Най-често това ставало с подготвяне на известно количество пачки с банкноти в касовото помещение и поставянето им в полиетиленова торбичка.

По време на разследването било установено, че бившият касиер се увличал по хазартни игри като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“. Изкушавал се от това да прави големи залози, като си мислел че така си увеличава шанса за по-голяма печалба. С тази цел започнал да взема от паричните средства на банката, за да има възможност за по-големи залози, като стигал до еднократни такива в размер на 15 000 лв.

Надявал се, че като получи голяма печалба от хазартни игри, с част от нея ще възстанови парите на банката. Осъзнавал, че не е редно да взема от парите, за които трябвало да се грижи, да ги пази и управлява, че трябвало да преустанови тези си действия, но натрупаните значителни дефицити били в твърде големи размери, които той нямал възможност да погаси без голяма печалба от хазарта.

След извършване на престъпленията Тодоров се укрил и продължителен период от време бил издирван с Европейска заповед за арест. На 09.04.2014 г. измамникът бил задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие.
Първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по-късно била изменена в „парична гаранция“ в размер на 10000 лв.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.