Борисов преговаря с Иран за реакторите на АЕЦ - Белене

ТЕХЕРАН. От нашия специален пратеник

България възобновява прекъснатите отношения с ислямската република

България преговаря с Иран за продажбата на изработеното оборудване по спрения проект за АЕЦ-Белене. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с първия вицепрезидент на Ислямската република Есхаг Джахангири.

Министър-председателят и водена от него правителствена и бизнесделегация са на двудневно посещение в Техеран.

Страната ни беше осъдена от Международния Арбитражен съд в Париж да заплати близо 600 милиона евро на руската компания Атомстройекспорт за изработеното до момента оборудване по спрения проект за втора атомна електроцентрала. Вариантът, който остава пред България, е да продаде готовия руски реактор на държави като Иран, които използват същата технология.

От десетилетия отношенията между България и Иран почти са били прекъснати, но в България имаше много промени и се надявам да надминем стокооборотите, които сме имали в миналото, заяви Бойко Борисов. Той отказа да даде повече подробности за хода на преговорите с Иран, но съобщи, че страната ни е получила предложение да участва в нов транспортен коридор Иран-Армения-Грузия-България.

В този транспортен коридор влиза превоз не само на стоки и товари, но и на газ, заяви българският премиер. Вицепрезидентът на Иран Есхаг Джахангири отказа да коментира позицията на Иран по преговорите за ядрения реактор от Белене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят