Арестуваха кораба "Амур" в пристанище Бургас

Със заповед на ДА "Морска администрация" в Бургас е арестуван моторният кораб "Амур", плаващ под флага на РБългария.

Бълкерът стои на котва на рейда на пристанище Бургас от 24 юни заради неизплатени заплати на екипажа. Едно от исканията за обезпечителната мярка, с копие на което разполага "Труд", е на самия капитан от Варна Иван Господинов Господинов заради сумата от 20 654 $ , които му дължи корабособственикът "Амур шипинг" за времето от 23 март до 20 юни т.г.

Той е единственият българин в 13-членния екипаж на борда, като останалите са украинци. По непотвърдена информация дължимите заплати на моряците от февруари насам са за близо 150 000 $.

Към заповедта за ареста е приложена и обезпечителна заповед на Окръжния съд в Бургас по частно търговско дело, което 60- годишният варненски капитан води, за да си получи парите. Голяма част от украинския екипаж в началото не започнали дела, защото искали да си стоят в България, а не да се прибират в родината си , за да не ги извикат с повиквателна за войнишка служба по време на конфликта, който продължава да тлее там.

Заповедта за ареста на "Амур" с предишно име "Asian Dream" е връчена чрез корабния агент на корабособственика, както е и сведена до знанието на "Пристанищна инфраструктура", дирекция "Ръководство на корабния трафик" и дори на военното формирование 54950- Бургас.

От екипажа изразяват опасения, че може да се извърши сделка и корабът да се придобие от нов собственик, което ще доведе до ощетяване на моряците и кредиторите.

Всъщност 120-метровият кораб беше миналата година през март на пристанище Варна със старото си име "Asian Dream" и тогава моряците, повечето от които млади бесарабски българи, останаха без всякакви провизии и вода.

Фирми, БЧК и други неправителствени организации се притекоха на помощ и осигуриха необходимата храна на гладуващия екипаж, повечето от които бяха по 12 месеца на борда. Тогава също не бяха получили заплати за 3-4 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини