Шуменския университет освобождава новоприети от 1 такса

Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" ще освобождава от една семестриална такса новоприетите студенти в 15 специалности. Това обявиха от два факултeта на ВУЗ-а - този по математика и информатика и по хуманитарни науки.

Облекчението ще важи за новоприетите студенти в специалностите Бизнес математика, 4 вида Приложна лингвистика - Английски и немски език, Английски и руски език, Турски и руски език, Турски и немски език, Педагогика на обучението по български и чужд език /английски, немски, руски, турски език/, Педагогика на обучението по български език и история, Педагогика на обучението по история и чужд език /английски, немски, руски и турски език/, Педагогика на обучението по история и география.

"Тази стъпка се предприема във връзка с обявените приоритети на правителството по отношение на висшето образование – педагогика и математика", обясни зам.-ректорът доц. д-р Константин Константинов.

От днес до 15 юли всички класирани кандидат-студенти трябва да подадат заявление и да оставят дипломата си за средно образование, за да запазят мястото си. Класираните по първо желание остават в специалността, в която са приети, и в срок до 15 юли включително се записват окончателно.

Класираните по второ, трето и всички следващи желания, подали заявление и оригинал на дипломата за средно образование, запазват правото си да участват във второ и трето класиране. При наличие на свободни места те преминават в по-предно желание по реда, посочен в състезателния картон. Желаещите да се запишат в специалността, в която са приети, могат да направят това веднага. Некласираните кандидат-студенти автоматично участват във второ класиране, без да подават заявление.

Придобитите студентски права се губят, ако оригиналът на дипломата за средно образование не бъде оставен в Университета в посочения срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини