Внасяме газ от Иран

ТЕХЕРАН. От нашия специален пратеник

Борисов преговаря за продажба на реакторите за АЕЦ - Белене

България възстановява прекъснатите отношения с ислямската република

България може да внася втечнен природен газ от Иран. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с първия вицепрезидент на Ислямската република Есхаг Джахангири. Министър-председателят и водена от него правителствена и бизнесделегация са на официална визита в Техеран, която е първото посещение на български премиер в Иран от 1989 г. насам. По-късно Борисов се срещна с президента на Ислямската република Хасан Рохани.

Президентът Рохани даде зелена светлина на преговорите за продажбата на изработеното оборудване по спрения проект за АЕЦ-Белене на Иран, съобщи Бойко Борисов след срещата. Страната ни беше осъдена от Международния Арбитражен съд в Париж да заплати близо 600 милиона евро на руската компания „Атомстройекспорт“ за изработеното до момента оборудване по спрения проект за втора атомна електроцентрала. Вариантът, който остава пред България, е да продаде готовия руски реактор на държави като Иран, които използват същата технология.

„Президентът Рохани разпореди на техни експерти от Агенцията за ядрена енергия утре да седнат и да разгледат всички теми, и ако проектът е изгоден заедно с руската страна, отново да потърсим политическа среща и с руския енергиен министър, за да излезем от тази криза, която през 2006 г. са подписали нашите държавници, без да знаят какво в последствие ще се случва“, заяви Борисов.

„От десетилетия отношенията между България и Иран почти са били прекъснати, но в България имаше много промени и се надявам да надминем стокооборотите, които сме имали в миналото“, смята премиерът. Той съобщи, че страната ни е получила предложение да участва в нов транспортен коридор Иран-Армения-Грузия-България за превоз на стоки и товари, но и на газ. Предложението е отправено от иранска страна, като целта е да се осигури нов маршрут, който да заобикаля Турция.

Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари, заяви министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане на среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България е бъдещият терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. „Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта“, обясни Петкова.

Затоплянето на отношенията ни с Иран няма да повлияе на стратегическото ни партньорство с Израел, коментира външният министър Даниел Митов след среща с иранския си колега Мохаммад Зариф. Иран и Израел не поддържат дипломатически отношения след Ислямската революция през 1979 г. и ислямската република не признава държавата Израел.

Слагат статуя на Джон Атанасов в Техеран

Статуя на Джон Атанасов, създател на първия електронен компютъра, ще бъде поставена в технологичния парк на Иран, съобщи премиерът Бойко Борисов. Българското посолство е получило разрешение за поставяне на монумента в иранската столица. България да изнася мед, мляко и сирене за ислямската република, е друга договорка, постигната след среща на бизнес-делегацията ни в Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят