Улесняват земеделците за еднодневните трудови договори

"Земеделските стопани ще бъдат облекчени в процедурата при сключване на еднодневните трудови договори." Това съобщи на пресконференция в Русе депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която е и зам.-председател на социалната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Социалната и земеделската комисии са внесли предложение за промяна в Кодекса на труда, в резултат от среща със земеделците, които са се оплакали от дългото време по подготовка и регистрация на този вид договори.

Новите текстове са съгласувани с министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Промените предвиждат земеделският стопанин да може сключи този вид договор най-късно в последния ден на съответния месец.

„Отработените часове ще се отбелязват в специално изработени трудови книжки и талони, които ще улеснят крайното им отчитане. В началото на работния ден работодателят ще предоставя на работника отрязък от талона по образец, който е издаден от Главна инспекция по труда. Другата част от талона ще бъде съхранен от работодателя след прикрепяне към трудовия договор.

Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници. Същият ще се подписва от изготвилия го, а работодателят ще води отчет за отработените дни и часове, както и възнаграждението на всеки работник. Тези документи са необходими, защото Главната инспекция па труда прави постоянно проверки на място. Самото възнаграждение ще може да се изплати в края на работния ден или в края на месеца с въведеното отчитане на отработените дни. Лицата, сключили такъв договор, не се лишават от социални помощи и не се прекратява регистрацията им като безработни лица, ако са такива“, обясни Светлана Ангелова.

В момента Кодексът на труда изисква еднодневният трудов договор да се сключи в началото на работния ден и да бъде регистриран в неговия край.

В същото време при кампанийна работа понякога са необходими над 100 или 200 работника, което е затруднение, казват земеделските производители. Практиката от едногодишното прилагане на този вид договори в областта на краткотрайна сезонна работа показва, че така се решава един сериозен проблем с наемане на работна сила и се намалява т. нар. сив сектор в селското стопанство.

Договорите се отнасят за наемане на нискоквалифицирани работници за ръчна обработка и прибиране на земеделската продукция от полето, като те се сключват от регистрирани земеделски стопани за събиране на плодове, зеленчуци, лавандула, розов цвят и др. За период от близо една година в България са сключени близо 200 000 еднодневни трудови договора, а в Русенска област техният брой е над 2000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес