Швейцарка подари на Берковица „Под игото” на френски език

Жена от Швейцария подари на музея на Иван Вазов в Берковица книгата „Под игото”, издадена през миналия век във Франция. Експонатът е показан в изложба, посветена на творчеството и живота на партриарха на българската литературата в града под връх Ком.

В края на 19 век – през 1879 – 1890 г., Иван Вазов живее в Берковица, където е назначен за председател на Окръжния съд. По това време писателят създава и цяла поредица творби, посветени на историята и природата на балканския край, сред които поемата „Грамада”, стихотворенията „ На Ком” и „Малини”, разказът „Белимелецът”, пътеписи. През 80-те години на миналия век възрожденската къща, в която е живял Вазов, бе превърната в музей. В близо 200-годишния дом са подредени вещи, документи и портрети, свързани с творческия път на класика на литературата ни.

Миналото лято в Берковица гостувала туристка от Швейцария и шефът на музейния комплекс Ивайло Пешков й показал къщата и я запознал с творчеството на големия писател. Впечатлена, швейцарката потърсила в родината си книги на Иван Вазов, прочела ги и изпратила на музея издание на „Под игото” на френски от 1971 г. „Имаме „Под игото” и на английски, немски, руски и китайски!”, каза Ивайло Пешков. Къщата-музей „Иван Вазов” в Берковица е сред основните туристически забележителности в Северозападна България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.