Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Безплатна лятна школа по програмиране в Търговище

Безплатна школа по програмиране за ученици ще се проведе от 18 до 29 юли в Търговище с участието на специалисти от SAP Labs България. Сред лекторите ще бъде и абитуриентът на икономическата гимназия Теодор Вълчев, който спечели Националната олимпиада по информационни технологии и се очаква да бъде първокурсник в Софийския университет. Той стана лауреат на олимпиадата с разработка за роботизиран уред за чертане, която е била подкрепена и от SAP Labs България. Проектът пък е реализиран от Теодор и негов съотборник от Монтана.

От компанията, която подкрепя млади таланти и организира обучения в София, решили да направят лятна академия и в Търговище. Канят учениците от 7 до 12 клас да се включат в занятията. Те ще бъдат в бившето училище на шампиона Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов”.

„Целта е да се подпомогне развитието на бъдещите софтуерни инженери на България. Голяма част от записалите се, ще направят своите първи стъпки в областта на програмирането. Искаме да запознаем учениците с основните принципи на програмирането като използваме Java. Ще наблегнем на практическата част и към края ще направим проект. Освен предвидената програма, ще говорим по теми, свързани със софтуерни акaдемии, състезания и олимпиaди и други. В школата не само ще се учим на програмиране, но ще говорим какво е да бъдеш успешен и как да го постигнеш“, разказа плановете за обучението Теодор.

Според него школата е място, където ще се срещнат съмишленици, които могат да поставят основата на своето бъдещо кариерно развитие, като софтуерни разработчици. Той издаде, че учениците

ще се докоснат и до leap motion технологията, която позволявала обработката на обекти в 3D виртуална среда с помощта на жестов контрол.

Занятията ще се водят от Стоян Велев, мениджър развойна дейност и иновации, Радослав Николов – изпълнителен директор на SAP Labs България, студентът по програмиране от Търговище Калоян Иванов и Теодор, разказа той. Записванията на желаещите са до 15 юли.

Освен в Търговище тази година такава школа по същото време ще има във Видин, а в Силистра вече тече обучение. „Искаме да стигнем до повече ученици в страната и то най-вече в по-малките градове, за да им покажем възможностите на сектора, за ги мотивираме да се развиват. Най-добрите от тези школи ще участват в обучението в София. В Търговище, Силистра и Видин ни помагат наши възпитаници, които са успешен пример”, допълни пък Велев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.