Безплатна лятна школа по програмиране в Търговище

Безплатна школа по програмиране за ученици ще се проведе от 18 до 29 юли в Търговище с участието на специалисти от SAP Labs България. Сред лекторите ще бъде и абитуриентът на икономическата гимназия Теодор Вълчев, който спечели Националната олимпиада по информационни технологии и се очаква да бъде първокурсник в Софийския университет. Той стана лауреат на олимпиадата с разработка за роботизиран уред за чертане, която е била подкрепена и от SAP Labs България. Проектът пък е реализиран от Теодор и негов съотборник от Монтана.

От компанията, която подкрепя млади таланти и организира обучения в София, решили да направят лятна академия и в Търговище. Канят учениците от 7 до 12 клас да се включат в занятията. Те ще бъдат в бившето училище на шампиона Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов”.

"Целта е да се подпомогне развитието на бъдещите софтуерни инженери на България. Голяма част от записалите се, ще направят своите първи стъпки в областта на програмирането. Искаме да запознаем учениците с основните принципи на програмирането като използваме Java. Ще наблегнем на практическата част и към края ще направим проект. Освен предвидената програма, ще говорим по теми, свързани със софтуерни акaдемии, състезания и олимпиaди и други. В школата не само ще се учим на програмиране, но ще говорим какво е да бъдеш успешен и как да го постигнеш", разказа плановете за обучението Теодор.

Според него школата е място, където ще се срещнат съмишленици, които могат да поставят основата на своето бъдещо кариерно развитие, като софтуерни разработчици. Той издаде, че учениците

ще се докоснат и до leap motion технологията, която позволявала обработката на обекти в 3D виртуална среда с помощта на жестов контрол.

Занятията ще се водят от Стоян Велев, мениджър развойна дейност и иновации, Радослав Николов - изпълнителен директор на SAP Labs България, студентът по програмиране от Търговище Калоян Иванов и Теодор, разказа той. Записванията на желаещите са до 15 юли.

Освен в Търговище тази година такава школа по същото време ще има във Видин, а в Силистра вече тече обучение. „Искаме да стигнем до повече ученици в страната и то най-вече в по-малките градове, за да им покажем възможностите на сектора, за ги мотивираме да се развиват. Най-добрите от тези школи ще участват в обучението в София. В Търговище, Силистра и Видин ни помагат наши възпитаници, които са успешен пример”, допълни пък Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини