Джулиан Кинг: Тежката артилерия

В цялата шумотевица около британското излизане от ЕС, Лондон обяви миналата седмица новия си кандидат за европейски комисар. И ако името на посланик Джулиан Кинг звучи малко познато на широката публика, нямайте съмнения, че последният представител на Великобритания в Еврокомисията е от най-тежкия калибър дипломати, с които разполага Обединеното кралство.

В дипломатическите отношения между държавите, най-тънките обикновено са тези между съседи и по очевидни причини. От тази презумпция, когато от едната страна на тези отношения стои исторически войнствената Великобритания, тези които я представляват в наши дни в страни като Ирландия и Франция, са хора с огромни отговорности. Които изискват и несъмнено огромни компетенции.

Да влезе сър Джулиан Кинг!

Личната биография на дипломатите рядко е публично достояние, докато са на активна служба и обикновено се разкрива в мемоарите им след пенсиониране. СV-то, с което ги представят, е сухо и скучновато - учил, започнал работа, заминал, завърнал се. Последните два етапа се повтарят по няколко пъти. В случая на Джулиан Кинг обаче, тези иначе досадни факти веднага разкриват две неща: целенасочена подготовка от ранна възраст за дипломатическа служба на короната на Великобритания и непоколебим кариерен възход през редиците й.

Сър Джулиан Бересфорд Кинг е роден на 22 август 1964 г. в Сътън, в околностите на Бирмингам, където получава основното и средното си образование. Оттам се сдобива с бакалавърски степени по теология и философия в Университета в Оксфорд и след завършване, през 1985 г., директно влиза в Дипломатическата служба на Великобритания. В последните години на Студената война трупа първия си професионален стаж в Лондон, преди да замине на едногодишна специализация (1987 г. - 1988 г.) в Националната школа за администрация (ЕНА) в Париж - смятано за едно от най-елитните висши училища за публична администрация на континентална Европа. Можем да предположим, че по онова време „градът на светлините” все още е бил романтичното място от романите и филмите, защото там Джулиан Кинг среща бъдещата си съпруга Лоте Кнудсен. След кратък престой на Острова, през 1990 г. Кинг се завръща във Франция на първата си задгранична мисия - личен секретар на британския посланик в Париж, сър Юен Фъргюсън. Видимо способностите му вече са ценени високо.

С началото на 1990-те Джулиан Кинг започва да се специализира по въпросите на Общата европейска отбрана и политиката на сигурността на мисии в Люксембург, Хага, Лисабон и обратно в Лондон. С тази бездънна тема той ще се занимава тясно близо две десетилетия. През 2004 г. идва първият ключов пост - Джулиан Кинг е назначен за постоянен представител на Великобритания в ЕС по въпросите на политиката на сигурност. Две години по-късно (2006 г.) кралица Елизабет ІІ го посвещава в рицарско звание - кавалер на ордена на Св. Майкъл и Св. Джордж

Между 2008 и 2009 г. сър Джулиан Кинг е началник на кабинета на британския еврокомисар в Брюксел (Питър Манделсън и впоследствие Катрин Аштън). В същия период е и официален представител на ЕС по въпросите на международната търговия по време на преговорите от Кръга Доха.

Преминал вече през чистилището на европейската дипломатическа бюрокрация, през 2009 г. Джулиан Кинг е назначен за посланик в Дъблин, а през 2011 г. оглавява Службата за Северна Ирландия към външното министерство в Лондон. За заслугите му, през 2014 г., по време на историческата визита на кралица Елизабет ІІ в ирландската столица, му е присъдена и титлата рицар-командир на кралския викториански орден. В началото на 2016 г. сър Джулиан Кинг връчи акредитивните си писма на френския президент Франсоа Оланд, за да заеме високия пост на британски посланик в Париж. Откъдето може би ще се наложи спешно да бъде изтеглен, за да придаде с авторитета и опита си малко повече тежест на британците през следващите две години на преговори за излизане от ЕС. В Брюксел познават добре Джулиан Кинг и той познава добре Брюксел. Доколко това може да е от полза на всички обаче, е доста спорен въпрос.

Европейски комисар по какво?

През 2014 г. Великобритания получи престижния портфейл на европейски комисар по въпросите на финансите, заеман от подалия оставка Джонатан Хил. Ресорът вече е прехвърлен на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, а за Джулиан Кинг остават възможности като: мултилингвизъм, одити или връзки с Африка. Решението ще зависи от новия „англофил” Жан-Клод Юнкер и Европарламента, които може и да го направят комисар по Брекзит.

ЗА НЕГО

Силно допълнение

Джулиан Кинг ще заеме поста на Джонатан Хил като британски европейски комисар. Сър Джулиан е изключително опитен дипломат, в частност специализиран по европейските въпроси. Вярвам, че ще бъде силно допълнение към състава на Европейската комисия.

Британският премиер Дейвид Камерън,

при обявяването на номинацията на Кинг

Заема деликатна и влиятелна позиция

Ако бъде одобрен от ЕС, сър Джулиан Кинг ще заеме една много деликатна и влиятелна позиция. Британският еврокомисар е най-високопоставената ни фигура в европейските институции. Комисарят не представлява страната си, но ще бъде очите и ушите на Великобритания, с място на масата, където се решават политиките.

Решаващо е, че Дейвид Камерън не избра политик, а един от най-опитните ни дипломати за този пост. Сър Джулиан в момента е посланик в Париж, но той е интимно запознат с ЕС и вече е заемал три различни дипломатически позиции в Брюксел... С неговия професионален опит в европейските дела, присъствието на сър Джулиан може да се окаже решаващо по време на бъдещите преговори.

Деймиън Граматикас,

европейски кореспондент на Би Би Си

Правилата не се променят

Смисълът на интервюто между Жан-Клод Юнкер и Джулиан Кинг, насрочено за 11 юли, има за цел да определи способностите на кандидата да служи като европейски комисар. Особено в светлината на чл. 17 от Договора за ЕС, който постановява, че: членовете на ЕК ще се избират на основание общата им компетентност и европейска отдаденост, от хора, чиято безпристрастност не подлежи на съмнение.

Официално становище на Европейската комисия за номинирането на Джулиан Кинг

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи