Защо все за „Лудогорец“?

150 лв. на месец за наем на гараж В центъра на София цените достигат 200 евро

Хванаха издирвания за убийството в Горна Оряховица

Йенс Столтенберг заяви, че засилването на отбраната на Европа не трябва да става в ущърб на НАТО

Отървахме се България няма да се присъедини към глобалния пакт за миграцията на ООН, обяви Цветан Цветанов

Колко дни максимално може да се работи без прекъсване

Израел нанесе нови въздушни удари по Ивицата Газа

Глобяват кметове за нарушения в бюджета (обзор) След среща с премиера Бойко Борисов градоначалници се отказаха от стачка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 13 ноември 2018

Министър Владислав Горанов: Цените на горивата ще намаляват (обзор) Данъкът за колите се вдига между 6 и 10 лв.

Бензинът по-евтин от 2013 година Въпреки това хлебари и таксита вдигнаха цените

Христо Проданов: Когато и да подадат оставка ГЕРБ, винаги ще е късно

Гражданска поскъпва без лимит на обезщетенията Компаниите трябва да намерят 1,5 млрд. лв., за да платят на всички роднини

Кметът на Калофер за обещаните законодателни промени: Това е победа, защото работата ни беше ходене по мъките

Сръбската православна църква отказа да признае решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

Училище за таланти застрашено от затваряне, зам.шеф на парламента води посланици

Училището за млади таланти във великотърновското село Русаля може да затвори, заради липса на средства. Зам.-председателят на парламента Иван Иванов ще води на място посланици и ще търси помощ от държавата за спасяване на школото.

Парламентарната комисия по образование ще изслуша мениджърския екип на учебното заведение, в което учат даровити и социално слаби деца. Да се случи това се ангажира в понеделник зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Великотърновска област Иван Иванов, който бе първия държавник, посетил на място учебното заведение, за да се запознае с уникалния социално-образователен модел там.

Заради липса на финансови средства обаче предстоящата учебна година в частното школо е под въпрос, а мениджърите му Ани Мари и Златко Златков, както и председателят на училищното настоятелство д-р Георги Банков потърсиха помощ от народният представител.

Освен изслушване в парламента, Иванов пое ангажимент да срещне ръководството на училището по изкуства с просветния министър Меглена Кунева, както и да отправи парламентарен въпрос по време на петъчния контрол до вицепремиера как държавата може да помогне, така че моделът да се развие и популяризира в България.

Депутатът пое инициатива на първи ноември тази година, по повод празника на Народните будители в Клуба на депутата в Народното събрание да организира изложба с творби на малките възпитаници на училището. До тогава те ще приготвят свои рисунки, декупажи, и арт-произведения, които творят в училището в Русаля заедно със своите ментори и учители. Иванов ще отправи покани за посещение на място към посланиците на Швеция и Швейцария.

Депутатът, който е клиничен психолог по професия, остана впечатлен от условията в училището, както и от иновативните и възпитателни методи за социализация на талантливите деца, които обаче са от много бедни семейства, а някой дори преди да постъпят в Русаля са били на ръба на социалното отселяване.

Миналата учебна година там са учили 18 деца от предучилищна възраст до трети клас. Те са от Тутракан, Русе, Лясковец, Силистра, Сливен. Школският екип ги подбира с помощта на съответните отдели по закрила на децата към общините, като подписват договор с родителите им. Питомците попълват входен тест, а после се обучават напълно безплатно, като за татковците и майките им е осигурено посещение средно по веднъж на два месеца, а разходите за него и престоя им там се поемат от персонала на заведението.

„Децата са разпределени по четири в паралелки, а за тях освен четирима преподаватели от Велико Търново се грижат и шестима ментори, които им преподават театър, изобразително изкуство, музика, дори детска психология. Всяко лято пък малчуганите посещават летни морски и планински лагери, но тази година, заради липса на средства децата са си позволили само летуване в Банско за една седмица”, обясни Ани Мари.

Тя разказа, че школото съществува от две години, като първата от тях е било спонсорирано от датската фондация „Делукс“, която е финансирала ремонтни дейности и оборудване за около 1 млн. лв. Останалата сума за издръжката, също около милион, са набирани от спонсори, но и тези пари са изчерпани, а все по-малко хора се ангажират с конкретна финансова помощ. За проблема екипа на училището по таланти е алармирало просветното и социалното министерства, вицепремиера Томислав Дончев, писало е няколко писма до премиера Бойко Борисов, но за сега резултати няма. Светлина в тунела има с новия закон за образованието, които предвижда държавна помощ за частни училища, но той ще влезе в сила през 2018 г. така че предстоящата учебна година в Русаля е под въпрос.

Издръжката на учебното заведение в момента при този капацитет е 511 000 лв., или около 20 000 лв. на един ученик. При добро стечение на обстоятелствата капацитетът на школото и столовата към него достига до 200 ученика от предучилищна възраст до 12-ти клас, като при повече деца, издръжката ще пада. Според Ани Мари е изготвен проект, как трябва да изглежда комплекса в Русаля, ако се намерят спонсори. В момента напълно готови и отлично оборудвани са две основни къщи, където малчуганите разполагат със спални помещения, ателиета, класни стаи, физкултурен и музикален салон. В училището е много уютно, просторно и светло, а децата имат и свое зелено стопанство, където сами си сеят зеленчуци, плодове и цветя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.