Затвориха Айфеловата кула след бой между фенове и полиция

Най-голямата туристическа атракция на Париж - Айфеловата кула, остана затворена за посетители в понеделник. Причина за крайното решение на градската управа е сбиване между фенове и полицаи по време на финала на Евро 2016 Франция - Португалия ден по-рано. Конфликтът е възникнал, след като униформени служители отказали да пуснат повече привърженици във фен зоната в близост до Айфеловата кула, тъй като капацитетът й от 90 000 души е бил изпълнен до краен предел. Това ядосало фенове, които атакували полицията с бутилки и камъни. Хулиганите стигнали до по-крайни действия и запалили кофа за боклук, кола и скутер. В крайна сметка привържениците били разпръснати със сълзотворен газ. Говорител на местната полиция разкри, че над 40 души са арестуваните след сблъсъците.

Водно оръдие пък се погрижило да бъдат изгасени пламъците и да бъде въдворен ред във френската столица, а по-късно на помощ са се притекли и пожарникари.

Вследствие на размириците Париж ще претърпи финансови загуби след затварянето на туристическата забележителност. Статистика от 2015 г. показва, че дневно Айфеловата кула е посещавана от близо 20 000 туристи, а годишно закупените билети са над 7 000 000. Цената на пропуските варира от 3 до 15 евро според възрастта и желания етаж.

От полицията разкриха, че арести е имало и около „Стад дьо Франс“, където се игра финалът, а причината за задържането е нарушаване на обществения ред. В хода на надпреварата бяха задържани общо 1550 хулигани.

Най-големите сблъсъци бяха на 11 юни в Марсилия, когато фенове на Англия и Русия си спретнаха здраво меле след мача между двата тима, завършил 1:1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят