„Най-болезнената загуба за всички времена“

Огън и жупел се сипеше край Айфеловата купа и Триумфалната арка след загубата на Франция с 0:1 от Португалия на Евро 2016. Над 40 са арестуваните. А стотици са подпалените мотори около двете големи забележителности на Париж. Франция мина през „Потока на смъртта”, който се превърна в „Потока на плача”. От осминафиналите бе ясно, че само един измежду „петлите”, Германия, Италия, Испания и Англия може да е на финала. Е, Франция успя. За да почувства огромната болка.

Традицията не се спази „петлите” винаги да триумфират на домакински турнир. Вината си е и изцяло в тях. На полуфинала излъгаха с дефанзивен и прагматичен футбол много по-силната Германия, но в мача за титлата се оставиха да паднат в капана на видимо по-слабата Португалия.

„Толкова е грозно”, написа вестник „Паризиен”. И добавя: „Футболът не може да пребори икономическите кризи и политическите проблеми, но може да е балсам за раните. Така мислехме след Германия, а сега се оказа, че може да боли още повече.”

„Изживяхме най-болезнената загуба за всички времена”, добавя в. „Екип”, явно позабравил за българския 17 ноември.

На 9 юли 2006 г. Франция загуби финала на мондиала от Италия. На 10 юли влезе триумфално в деветия кръг на ада.

Треньорът Дидие Дешан, световен и европейски шампион с „петлите”, видя Германия като основна причина за загубата. „В полуфинала хвърлихме много енергия - каза селекционерът. - Освен това португалците имаха един ден повече за почивка. Ужасяващо е да се загуби по такъв начин. Но ние поздравяваме джентълменски Португалия с европейската титла. Не бяхме достатъчно опасни в атака, не бяхме със спокойни глави. Играчите ми обаче дадоха всичко, но в решителния момент все нещо липсваше.”

Антоан Гризман, голмайстор №1 на Евро 2016, извървя пътя на бившия германски капитан Михаел Балак. За шест седмици нападателят първо загуби финала в Шампионската лига с „Атлетико” от „Реал”, а сега и от Португалия. През 2008-а Балак падна за Лигата с „Челси” от „Манчестър Юнайтед”, а с Бундестима от Испания на европейското. Освен това Гризман за втори път поред е губещият в личния дуел с Кристиано Роналдо.

Другата звезда на „петлите“ - Димитри Пайе, е най-популярният футболист на Евро 2016. 29-годишният французин оглави класацията от първия ден на турнира след победния си гол в мача на откриването срещу Румъния и завърши на първо място и след края на шампионата. УЕФА класира най-популярните играчи на Евро 2016 по специален рейтинг, който обновяваше всеки ден. След Пайе на второ място е друг френски национал - Антоан Гризман. Тройката допълва уелсецът Гарет Бейл. От еврошампиона Португалия най-напред е звездата Кристиано Роналдо, който зае седмо място. Пайе коментира и ситуацията, в която контузи звездата на иберийците.

„Исках да играя за топката, а не да контузя Роналдо - каза Пайе. - Всички, които ме познават, знаят, че аз никога не съм бил грубиян на терена.“

Заради действията си срещу Роналдо само за няколко часа футболистът на „Уест Хам“ е получил над 100 000 заплахи, клетви и псувни на профила си в инстаграм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят