„Левски“ взе национал по хандбал

Шведският защитник Симон Сандберг подписа за три години с „Левски“. От началото на подготовката сръбският спец Люпко Петрович настояваше за привличането на качествен защитник и ръководството на „сините“ осигуриха бранител, който е бивш национал... по хандбал. Това разкриха шведски журналисти пред „Труд“.

„До 15-годишна възраст Сандберг играе футбол, но и хандбал, разкрива Лей Лундвал от Partilletidning. - Симон тренира в школата „Бьорндаммен“, но баща му Денис, който е един от най-добрите специалисти по хандбал, го запалва и по спорта, който се играе в зала. Колкото Сандберг е добър с топка в крака, толкова е талантлив и с кълбото в ръце. Със „Савехов“ печели две титли по хандбал и дори е повикан в националния на Швеция за неговата възрастова група. На 15 години Симон преминава във футболната школа на „Хакен“ и тогава става ясно кой спорт ще практикува за в бъдеще, въпреки неговото семейство. Майка му Анелие също е елитен треньор по хандбал, но и тя като баща му Денис го подкрепя и Симон заиграва в юношеския отбор на „Хакен“. С юношите на тима Сандберг печели шампионската титла и следва нова повиквателна за националния, но този път от футболния отбор на Швеция“.

През 2013 година Симон дебютира за първия тим на „Хакен“. От тогава до сега той е несменяем титуляр. Преминава и през всички национални възрастови групи на Швеция, но все още чака повиквателна за представителния тим. До този момент 22-годишният бранител не е напускал родината си. „Левски“ е първият чуждестранен клуб в кариерата му. Журналистът Мартин Петерсон от шведската TV4 разкри пред „Труд“, че причината за трансфера му в българския тим е... позицията му на терена.

„В последно време в „Хакен“ го ползваха като десен бек - призна Петерсон. - Доколкото знам, в „Левски“ са му обещали да играе централен защитник. Това е повлияло за решението му да премине в тима от София. Сандберг е сред най-добрите играчи на „Хакен“. Отборът не искаше да го продава. Симон е бърз. Може да играе като краен бранител, но силата му е в сърцето на отбраната. Той далеч не е един от най-добрите защитници в Швеция, но определено е много талантлив. Няма причина да не вярвам в неговия успешен престой в „Левски“. Трансферът за българския клуб е добър. Сандберг може да се превърне в страхотен играч“.

22-годишният Симон Сандберг не е проблемен извън терена. Според друг журналист - Хектор Джунлинд от Expressen, новото попълнение на „Левски“ е страхотен човек, който всеки един отбор би искал да има в своята съблекалня.

„Много е спокоен - призна Джунлинд. - Истински добряк. Любимец е на феновете на „Хакен“ и всички са тъжни от неговия трансфер. При последния му мач за тима преди няколко дни, феновете повече скандираха неговото име, отколкото това на отбора. През последните месеци Сандберг израстна много. Има потенциал да се развие много и вярвам, че това ще се случи. „Левски“ е само началото. Сандберг заслужи своя първи трансфер в чужбина“.

Симон имаше договор с „Хакен“ до края на годината, а от „Герена“ са платили трансферна сума за неговите права. По неофициална информация става въпрос за сума от порядъка на 200 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ