Пловдив посреща мощите на Свети Георги Победоносец и патриарх Неофит

Пловдив ще посрещне през уикенда част от мощите на Свети Георги Победоносец и българския патриарх Неофит, който ще отслужи празнична литургия в деня навръх 17 юли - Деня на Света Марина, чието име носи храмът на митрополията в града под тепетата. Ден по-рано от метоха "Света Богородица" в Палеохори (Халкидики, Гърция) пък ще бъде донесена частица от ръката на светеца, като посрещнето на светите мощи ще бъде в катедралния храм "Успение Богородично" в събота от 18 часа.

Оттам ще тръгне литийно шествие с мощите на Свети Георги Победоносец до храма "Света Марица", където от 18.30 часа ще започне празнична архиерейска вечерня. Светите мощи ще бъдат изложени за поклонение в митрополитския храм, който ще бъде отворен и през нощта на събота срещу неделя, и ще останат там до неделя в 22.00 часа.

На 17 юли (неделя), когато се чества паметта на Света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм в 9.00 часа ще бъде посрещнат българския патриарх Неофит. Той ще възглави празничната света литургия в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници. На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Свети Георги и памук, осветени на светите мощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини