Ограничават движението в София заради протеста на таксиметровите шофьори

Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Кметът на Червен бряг: Няма конфликт на интереси между общината и местни фирми

Украинският президент въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани

31-годишна жена загина при тежка катастрофа в Казанлък

Турските служби предотвратиха терористична атака в Истанбул

Арх. Весела Мирянова от „Артекс”: Цветанов е клиент, оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм По думите й себестойността е 500 евро на кв. м и печалбата не е най-важното

Нова Зеландия забрани продажбата на щурмови и полуавтоматични оръжия

САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача в Европа

Рейтингът на бразилския президент се срина само след три месеца на поста

Времето ще бъде облачно

В лагера на Черна гора: Вярваме, че няма да паднем

Шефът на федерацията в Косово пожела успех на отбора

На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Близо 1100 българи чакат за трансплантация

50 000 души в Европа се нуждаят от трансплантация, а всеки ден умират по 12 от тях, не дочаквайки спасение. У нас такава животоспасяваща операция към момента е необходима на 1091 българи. Най-много чакат за бъбрек – 997 и за сърце – 45, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации. Близо 3000 души пък са си направили труда приживе да попълнят формуляр, че не желаят в случай на смърт органите им да бъдат трансплантирани.

По информация на международната програма за обмен на органи – „Евротрансплант“, 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си, преди да се намери донор. Всяка година на континента се регистрират 2000 донори, а трансплантираните органи са 7000.

По международното сътрудничество за органни трансплантации от 2010 г. до 11.07.2016 г. страната ни е дарила 15 органа на други държави. Става въпрос за случаи на несъвместимост с нуждаещи се у нас, но с висока такава при чужденци. 4 български сърца, 6 черни дроба и 5 бели са дали шанс за живот. Получили сме един бъбрек.

Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек в Европа е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб – 13 месеца, панкреас – 12 месеца.

Нова информационна платформа – www.badidonor.bg е създадена в рамките на Югоизточна Европа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.