Съдът спря лобистки стандарт на Москов

Поредно абсурдно изискване, част от здравната реформа на министър Петър Москов, отмени Върховният административен съд - за 700 кв/м площ, необходими за функциониране на спешно отделение в лечебниците. Тъй като болниците у нас не отговарят на новия критерий, от здравното ведомство удължиха срока за влизането им в сила - от 1 юли на 30 септември.

„Изискванията за спешно приемно касаят големите лечебни заведения и са пореден абсурд. Сега въпросът е какво ще стане със стандарта за спешна помощ“, коментира пред „Труд“ д-р Неделчо Тотев, председател на едно от сдруженията, които атакуваха новите изисквания в съда - това на общинските болници в България. Към иска са се присъединили още Сдружението на частните болници, Центърът за защита на правата в здравеопазването и сдружение „Българска болнична асоциация“. Уважен е мотивът им, че изискването за 700 кв/м е лобистко.

Решението на съда за отпадането му може да се обжалва от здравното министерство в 14-дневен срок.

Преди дни Върховният административен съд отмени и друго изискване, част от медицинския стандарт на Петър Москов. Според него трябваше социологически агенции да разпитват пациентите по телефона удовлетворени ли са от лечението по Здравна каса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини