Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Обявиха Ед Шийран за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. “Билборд”

Благоевградски коли осъмнаха омазани с фекалии

Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

Съдят измамник, представял се за подчинен на комисар Попов

Илияна Йотова: Всички колеги и партньори в Европа дават висока оценка на председателството ни

Кирил Ананиев е на тридневно посещение в Женева

Непълнолетни катастрофирха с крадена “Лада”

Доналд Тръмп се притеснява за срещата си с Ким Чен-ун

Прокуратурата разследва за хулиганство 8 ултраси след погрома в Пловдив

Черна гора може да построи ограда по границата с Албания заради мигрантите

До 180 км/ч на автопилот Нови технологии за моделната 2019 година

Великобритания ще разработва собствена сателитна навигационна програма

Жителите на провинциални градчета са по-щастливи от живеещите в мегаполисите, според проучване

Столична община стартира гаранционна схема за подпомагане на стартиращи иновативни предприятия

Румяна Бъчварова: Изпълняваме план със 113 мерки срещу битовата престъпност

Трябва да започнем да работим по един нов начин, така че да осигурим всички условия, които могат да имат превантивно влияние върху битовата престъпност и оттук нататък да активизираме всяка една институция и най-вече МВР да изпълняват своите задължения.Нужно е да създаваме среда на вътрешна сигурност, която да доведе до снижаване на битовата престъпност. Това заяви в понеделник в Габрово вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която участва в работна среща по превенцията на престъпността.

Срещата бе част от съвместната кампания на МВР и НСОРБ „Заедно в превенцията на престъпността” като тя си поставя за цел да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност. На днешния форум взеха участие още кметът на Габрово Таня Христова, представители на областната администрация управи, на местната власт, на правоприлагащите структури, прокуратурата, както директорите на областните дирекции на МВР в Русе, Габрово, Велико Търново, Разград и Силистра.

По думите на министър Бъчварова, за домакини на такива срещи в страната се избират по-малките областни центрове, тъй като те остават встрани от всичко. Тя оцени партньорството със сдружението на общините като ползотворно и резултатно и особено в тази кампания.

„Без партньорство с местните власти не може да се оправим и то не защото МВР се чувства слабо или безсилно, а защото това са реалностите”, посочи още Бъчварова.

По думите й битовата престъпност е един комплексен феномен, който отразява проблемите на цялото общество, проблемите на отделните региони и който е натрупван във времето.

„Това, което трябва да се случи е, да създадем система, която трябва да работи непрекъснато и във всеки един момент, следейки развитието на ситуацията, следейки развитието на проявите на отделните типове престъпления, трябва да се вземат съответните мерки. И след като процесът тече непрекъснато, трябва да има и организация, която наблюдава и да му противодейства”, каза още вътрешният министър.

Румяна Бъчварова допълни, че в силовото ведомство искат да работят в общините на ниво области и там да насочат усилията си за активиране.

„Не всичко да остане само в стратегии, в общи планове и пр. Имаме план на Съвета по превенция, в който са включени 113 мерки, те могат да се допълнят още и вероятно в края на годината ще отчетем голяма част от тях като изпълнени, но докато тези мерки и този план не намери своето изражение във всяка една община и не бъде развит според особеностите на тази община, няма да имаме резултатите, които искаме”, обобщи Румяна Бъчварова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.