На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Румяна Бъчварова: Изпълняваме план със 113 мерки срещу битовата престъпност

Трябва да започнем да работим по един нов начин, така че да осигурим всички условия, които могат да имат превантивно влияние върху битовата престъпност и оттук нататък да активизираме всяка една институция и най-вече МВР да изпълняват своите задължения.Нужно е да създаваме среда на вътрешна сигурност, която да доведе до снижаване на битовата престъпност. Това заяви в понеделник в Габрово вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която участва в работна среща по превенцията на престъпността.

Срещата бе част от съвместната кампания на МВР и НСОРБ „Заедно в превенцията на престъпността” като тя си поставя за цел да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност. На днешния форум взеха участие още кметът на Габрово Таня Христова, представители на областната администрация управи, на местната власт, на правоприлагащите структури, прокуратурата, както директорите на областните дирекции на МВР в Русе, Габрово, Велико Търново, Разград и Силистра.

По думите на министър Бъчварова, за домакини на такива срещи в страната се избират по-малките областни центрове, тъй като те остават встрани от всичко. Тя оцени партньорството със сдружението на общините като ползотворно и резултатно и особено в тази кампания.

„Без партньорство с местните власти не може да се оправим и то не защото МВР се чувства слабо или безсилно, а защото това са реалностите”, посочи още Бъчварова.

По думите й битовата престъпност е един комплексен феномен, който отразява проблемите на цялото общество, проблемите на отделните региони и който е натрупван във времето.

„Това, което трябва да се случи е, да създадем система, която трябва да работи непрекъснато и във всеки един момент, следейки развитието на ситуацията, следейки развитието на проявите на отделните типове престъпления, трябва да се вземат съответните мерки. И след като процесът тече непрекъснато, трябва да има и организация, която наблюдава и да му противодейства”, каза още вътрешният министър.

Румяна Бъчварова допълни, че в силовото ведомство искат да работят в общините на ниво области и там да насочат усилията си за активиране.

„Не всичко да остане само в стратегии, в общи планове и пр. Имаме план на Съвета по превенция, в който са включени 113 мерки, те могат да се допълнят още и вероятно в края на годината ще отчетем голяма част от тях като изпълнени, но докато тези мерки и този план не намери своето изражение във всяка една община и не бъде развит според особеностите на тази община, няма да имаме резултатите, които искаме”, обобщи Румяна Бъчварова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.