Генералният секретар на ООН призова за оръжейно ембарго на Южен Судан

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Съвета за сигурност на ООН да наложи оръжейно ембарго на Южен Судан, да приложи санкции спрямо лидерите и командирите, който блокират прилагането на мирно споразумение и да засили мироопазващата мисия на ООН в страната.

Бан Ки-мун обясни, "отчаяно се нуждаем от бойни хеликоптери и други материали, за да изпълним мандата си да защитим цивилните. Също така призовавам всички страни, които допринасят за мисията да устоят. Каквито и да било изтегляния биха изпратили точно погрешното послание в Южен Судан и по света".

Междувременно стана известно, че президентът на Южен Судан Салва Киир е наредил да се прилага едностранно примирие в столицата Джуба, след като сериозни сблъсъци в града отнеха живота на над 300 души, предаде БНР.

Киир посочил, че е готов да работи със съперника си - вицепрезидент Риек Мачар. Битката за власт между двамата може да причини подновяване на гражданската война в страната, коментира Ройтерс.

Президентът потвърди ангажимента си за продължителното прилагане на (мирното) споразумение, обяви министърът на информацията Майкъл Мауей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят