Природолюбител е обвинител по знакови дела в Търново

Стоян Вараджаков е работил по знакови дела като това за магистралната банда и делото „Акрам“

Стоян Вараджаков е прокурор от кариерата в старопрестолния Велико Търново и като опитен юрист е обвинител по десетки знакови дела. 64-годишният юрист е родом от възрожденска Елена. Слави се като заклет природолюбител, гъбар и с афинитет към историята. След дипломирането си в Софийския университет е стажувал в Софийски градски съд, а година по-късно по разпределение се завърнал в балканското градче като юрисконсулт в Общинския съвет.

„От февруари 1985 година досега практикувам като прокурор. Най-напред бях в Районната прокуратура в Елена, а от 18 години съм в Апелативната прокуратура във Велико Търново”, уточнява Стоян Вараджаков.

Вече 12 години обвинителят е заместник административен ръководител на апелативната инстанция в старата столица. В кариерата си Стоян Вараджаков е работил по значими казуси. Като най-интересно дело сочи процеса срещу нагла магистрална банда, която преди години върлуваше по пътищата в региона, нападаше и обираше куфарни търговци. Сред ограбените има и един убит, регистрирани са опити за убийства, а делото е изключително сложно, защото участват десетки свидетели и повече от 20 адвокати.

Прокурорът е участвал и в мегаделото от 90-те години, което се знае като крупната афера „Акрам”. Аферата „Акрам” се смята от наблюдатели за може би един от малкото документирани случаи, който описват схемата на прочутите „куфарчета с пари на БКП”, които сложиха началото на посткомунистическия капитализъм, при който партийни активисти и агенти получиха достъп до икономиката на страната. Координатор на тази афера е посредникът Джамал Абдуладем Абулибде, който е убит по-късно при мистериозни обстоятелства в Испания и едноименното дело се затлачва. Още няколко души от същата афера губят живота си при странни обстоятелства.

Сред шумните процеси с широк обществен отзвук е този за пожара във влака София - Кардам, в който загинаха 9 души. За тези, които не си спомнят - на 28 февруари 2008-а във влакова композиция възниква пожар, който се разраства прекалено бързо. Вратите на вагоните са затворени и вследствие на инцидента загиват 9 пътници.

„Доволен съм от съдебното решение по него. Постановени бяха справедливи присъди”, казва именитият прокурор.

Стоян Вараджаков е осъществявал специален надзор по тежки случаи, които през последните две години разтърсиха не само Великотърновска област, но и цяла България. Това са делата срещу Петко Петков-Стрелеца от Лясковец и бруталното убийство с цел грабеж на 23-годишната студентка Вероника Здравкова.

„Преди години съм работил по купища дела. Като прокурор в Елена през ръцете ми са минавали по 80-112 дела годишно. Сега делата намаляха. Имаме значителен спад на преписките и това се дължи на законодателната уредба, която позволява съкратени производства, споразумения...”, обяснява Вараджаков.

През 32-годишния си стаж, апелативният обвинител е отличен с 2 грамоти и с почетен знак на Висшия съдебен съвет (ВСС) I степен за висок професионализъм.

В работата си като прокурор Стоян Вараджаков се е сблъсквал и с куриозни случаи.

„Преди двайсетина години в прокуратурата дойдоха баща и двамата му синове животновъди и се ожалиха, че техен близък им е откраднал 20 хиляди лева. Казаха, че пачките били увити във вестник и ги държали във фурната на готварската печка. Започна разследване, а при разпитите посоченият за апаш си призна от раз, че той е извършител и беше осъден. Минаха 2-3 месеца и бащата и синовете му отново се появиха, като казаха, че изчезналите им спестявания не били 20 000 лв., а 30 000 лв. Делото бе възобновено от Върховния съд чрез главния прокурор, доведоха племенника и той пак веднага си призна. Аз обаче и до днес не съм убеден, че той е истинският извършител. Заради това съм решил като се пенсионирам, да намеря този човек и да го попитам за случая”, разказва Стоян Вараджаков.

След миг опитният прокурор се сеща за друг пишман крадец.

„Преди години 19-годишен младеж бе заловен, след като обикалял селата в Еленския Балкан, разбивал необитаеми къщи, задигал вещи от едни, ползвал ги и след това ги оставял в други имоти. Не беше пожалена и вилата на баща ми, от която бе взел два ножа и след това ги оставил в друга къща. Не се жалвах, но когато злосторникът бе изправен пред Темида, съдията го пита: „И къде си крал още?”, а младежът отсече: „И във вилата на един прокурор!”, реди Вараджаков.

Вещият обвинител споделя, че често дава професионални съвети на по-млади колеги при обсъждане на дела и никога не са му отменяни възражения. На 19 септември идната година му предстои да се пенсионира.

„Мисля първо да си почина. След това обаче вероятно ще се продължа да практикувам като адвокат, въпреки че един добър прокурор трудно би се адаптирал към работата на защитник”, доверява опасенията си Стоян Вараджаков.

Когато не разплита сложни криминални случаи, магистратът чете историческа литература и обикаля Балкана за гъби. „Това е най-добрият спорт. Не си поставяш за цел да минеш определено разстояние, но докато се усетиш, си навъртял 10-20 километра”, обяснява прокурорът с балканджийска жилка.

Но и излетите му сред причудливата природа на Стара планина не са се разминали без страховити преживявания. Преди три години, докато кротко берял гъби в гората над село Радовци, чул зад гърба си странно шумолене.

„Помислих, че е куче. Когато се обърнах обаче, съзрях до мен мече. Стреснах се, но бързо се овладях и светкавично напуснах мястото, докато не се е появила голямата мечка”, разказва през смях прокурорът, който не се плаши нито от бандити в съдебната зала, нито от мечки в гората.

##########

12

Лица

l ?

ВТОРНИК, 12 ЮЛИ 2016 г.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица