Рязката температурна амплитуда води до влошаване на респираторните заболявания

"Рязката температурна амплитуда води до влошаване на респираторните заболявания." Това каза за радио „Фокус“ проф. Иван Гаврилов, завеждащ Клиниката по гръдна хирургия в Националния център по онкология.

По думите му горещото лятно време безспорно влияе на човешкия организъм и дихателните ни способности.

„Съдбата ни е отредила да живеем в най-красивото и природосъобразно от климатична гледна точка място. Тук има 4 сезона и генетично много отдавна сме адаптирани към тях, те плавно преминават един в друг. Заради общата човешка дейност, а и нашата в последно време, с изсичането на горите сезоните останаха два. От зима и полузима се преминава в горещо лято, което продължава до много късно. Ето защо новите горещини, настъпващи много по-рано от обичайното, оказват влияние на белия дроб, който снабдява с кислород целия организъм и най-вече оксидира кръвта“, обясни проф. Гаврилов.

Той добави, че хората с хронични белодробни заболявания не бива да се излагат на горещини и продължителна пряка слънчева светлина. Професорът каза още, че вирусите, характерни за сезона, оказват косвено влияние на дихателните пътища, но по-сериозен проблем е честата употреба на климатици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве