Непрекъснати набези тормозят жителите на село Могилино

Крадците вземат, каквото намерят – зимнина, покъщнина, пари, често чупят и самите къщи, съобщава БНТ.

Не се страхуват, че ще бъдат заловени, защото в селските райони, обикновено един полицай отговаря за по 3-4 населени места и не смогва да ги обикаля. С промени в Закона за МВР се предлага реформа, при която 700 младши полицейски инспектори да се пренасочат към селата.

От години хората от русенското село Могилино се оплакват от почти ежедневни кражби. Преди по-малко от 3 месеца при грабеж беше убит и възрастен мъж. Въпреки преписките между полиция и прокуратура, убийците му още не са разкрити. И хората тук живеят в непрекъснат страх.

Хората от Могилино са разбрали, че, колкото и да ограждат и барикадират домовете си, не могат да спрат крадците. Затова някои от тях са решили да се бранят сами.

“Притеснен съм, притеснен съм. И какво става – значи принуждават хората къде легално, къде нелегално да си набавят оръжие… Тексас ли ще правим тука, да се въоръжаваме заради кокошкари разни”, коментира Стефан Цанев.

Кметът на Могилино иска да се сложи видеонаблюдение в селото, но нямало пари. Затова разчита на обещаните промени и скоро един полицай вече да обхожда поне 2, а не три села.

“Има полица, който патрулираше в 2-те села и тогава имаше респект, нямаше такива престъпления…Хората са под стрес, изтормозени, крайно време е да се вземат мерки’, казва кметът на с. Могилино Петко Антонов.

От МВР предлагат министерството и районните управления да се охраняват от служители на трудови правоотношения. По този начин ще се освободят между 500 и 700 младши инспектори, които ще попълнят недостига на полицаи в страната и така ще се повиши сигурността в малките населени места.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.