Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Измами по морето: Искате 100 евро, от картата ви теглят 125

Освен различните курсове, при които се обменя валута по морето, туристите – особено чуждестранните, са изложени и на други нелоялни търговски практики, съобщи БТВ.  

Например: клиент иска да изтегли 100 евро от картата си, но вместо това изтеглената сума е завишена с 25%, определени като „комисиона”.

Чужденците предпочитат да теглят от уж сигурни места, вместо да теглят от банкоматите по курортите, тъй като се опасяват от сканиращи устройства. Като се опитват да избягат от едната опасност обаче, попадат в другата: ПОС-терминалите в бюрата са автоматично нагласени да теглят „с няколко процента повече” от картата на клиентите.

Въпросните „няколко процента” са 25 от исканата сума. В хотелите пък нагласената комисиона била 11%.

Подобни операции не са регламентирани, а ако клиентът поставя въпроси, му се отговаря: „Започваш нещо да си измисляш – има такса за превода, има такива работи…”

Парите от комисионата се отделят в специален плик, при това в плик, на който пише… „Ток”. Ако дойде проверка, да не е проблем – уж, че парите са за нещо друго.

По думите на касиерка шефовете на веригата бюра знаят „за тия неща”.

„Да, да. То си е от тях. Защото ние печелим малък процент, ама те колко печелят”, споделя тя.

Шефовете на фирмата отказват коментар.

„Налице са нелоялни търговски практики. Комисията ни се е произнасяла по подобни хипотези, особено по първия пример”, коментира Маргаритов, председателят на Комисията за защита на потребителите. Той съобщи, че започват проверки.

„Комисиона се начислява. Но 25% е безумно, и 11% е безумно. При т.нар. „шарени валути” комисионата може да е по-голяма, но що се отнася до банковите институции и до сделки в евро, комисионата е под 1%. Ако сте в хотела, може да е 1 – 1,5%. Но принципно винаги се казва, трябва информирано съгласие”, посочи финансиста Емил Хърсев пред БТВ. 

„Клиентът трябва да е напълно наясно с това, което се случва. Нелоялната търговска практика представлява именно хипотезата, в която един потребител е ощетен, без да го разбира – като е подведен или му е спестена информация”, обясни Маргаритов.

Той посочи и друг случай на измама: в близост до таблото с курсовете на обменните бюра се слагат флагчета – американски, британски и пр., като до тях се поставят и някаква цена. „Вие си мислите, че това е курсът, а то се оказва цена, да речем, на някаква значка или магнит за хладилник, докато курсът вътре в обменното бюро е различен”, посочи той.

„Туроператорите, хотелиерите, онези, които печелят от туристите, трябва да обявяват, че най-добрият курс е на банкоматите, и да се посочват банките, които поставят честни условия”, посочи Хърсев.

Санкцията за нарушение като показаното в репортажа ни, е 30 хил лева, ако е еднократно, и 50 хил, ако е повторно, обясни пък Маргаритов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.