МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Новият Закон за училищното и предучилищното образование дава повече свобода на учителите и директорите

“Новият Закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите.” Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по БНТ.

Във връзка с новия Закон за училищното и предучилищното образование, министър Кунева заяви, че е амбицирана да се направи така, че да работи много успешно.

„Всъщност той е приет през миналата година. Сега ще влезе в сила, на 1 август. Вярвам, че можем да направим добра стъпка с този закон”, обясни Кунева. По думите й учителят трябва да разбере къде трябва да наблегне.

“Новият закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите”, допълни Кунева. Тя уточни, че стандартът за организацията на дейностите в средното образование дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си.

„В началната степен от 1-ви до 4-ти клас ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега – максимум в 8 ч. сутринта. Учителите ще решават как да преподадат материала, след като отчетат спецификата на всеки клас”, допълни Меглена Кунева.

„Директорите ще имат право за обявяват сами до 3 дни грипна ваканция. В техните правомощия ще бъде и дължината на междучасията. Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас”, поясни тя.

По думите й няма да има нови буквари за първи клас тази есен, тъй като сроковете за отпечатването им са много кратки. Министър Кунева уточни, че леко забавяне ще има и при учебниците по история за пети клас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.