Съдят мъж, жестоко убил свой познат у дома си след запой

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Б. Божков за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен начин, предаде държавното обвинение.

На 03.06.2015 г. около 22.30 ч. на тел. 112 бил получен сигнал от самия Божков за труп на мъж в жилището му. Пристигайки на посочения адрес в ж. к. „Надежда”, разследващите намерили вратата на апартамента леко открехната, а след позвъняване на звънеца излязъл и обвиняемият във видимо нетрезво състояние. След това, той отворил по-широко входната врата и полицейските служители видели на прага на хола лежащ неподвижно мъж с окървавено лице. Те видели и че дрехите на Божков били със засъхнала кръв, а дясната му ръка била силно подута и зачервена. Той твърдял, че не познава пострадалия и че така го е намерил в жилището.

В хода на разследването обаче е разпитан свидетел по делото, който заявява, че на посочената по-горе дата – 03 юни 2015 г., е завел пострадалия в жилището на Божков. Там тримата употребили алкохол, след което свидетелят си тръгнал около 20.00 ч. Той твърди, че след като си тръгнал, не е имало други хора в апартамента на Божков. Твърди още, че оставил Божков в пияно състояние, тъй като пиел от обяд.

По досъдебното производство са назначени и изготвени множество експертизи – съдебно-химическа (токсилогична), съдебно-медицинска, биологични и пр. Съдебно-медицинската експертиза, направена на пострадалия, сочи, че причина за смъртта му е закрита черепно-мозъчна травма, в резултат на която се е развил тежък оток на мозъка, който е довел до потискане на центровете на дишане и сърдечно-съдовата дейност. Травматичните увреждания са в резултат на действието на твърди тъпи предмети (удари с или върху такива).

Според експертите обвиняемият е действал с особена жестокост спрямо пострадалия, както и че е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него, и да ръководи постъпките си.

Божков не е осъждан.

Предстои насрочване на делото в СГС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право