Ясли в публичните сгради ще помогнат на работещи родители

Ясли и детски кътове в публичните сгради ще облекчават работещите родители. Това съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Когато родителите работят в периодите на ваканции, а децата на по-малка възраст нямат целодневен ангажимент, много често се налага родителите да тичат от едно място до друго, да излизат в отпуска. Инициативата цели отново създаване на детски кътове, ясли и занимални в публични сгради, информира БГНЕС.

"Ще дадем възможност на работещи в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния си живот”, обясни Русинова. Тя подчерта, че проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта. Набирането на проектопредложения започва от днес и срокът е един месец.

Друга дейност на министерството е свързана с възможността да се стимулират работещите майки и семействата в тяхната реализация между по-добро съвместяване между семейния живот и работата. За тази цел се предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). „Промените са свързани с това до навършване на 1 година – след като изтекат 135 дни отпуск за бременност и раждане да дадем възможност, ако майката се е върнала на работа допълнително 50% от обезщетението за майчинство, да й бъде изплащано. Ако една жена, която получава 800 лв. месечно обезщетение за бременност и се върне на работа на седмия месец, ако има възможност с подкрепа на ясла, да се върне на работа би получавала допълнително 400 лв. до навършване на 12 месеца на детето. За момента данните на НОИ показват, че през първото тримесечие средното обезщетение за майчинство е 483 лева, за София е малко повече – около 650 лева”, уточни Русинова. В зависимост от това какъв е бил осигурителният доход на майката, това би бил един допълнителен стимул, ако тя има възможност да съвместява личния и семейния си живот. „Тази инициатива, подкрепена с инициативата за организиране на детски ясли и детски градини, там, където семейството работи, би била по-мотивираща, за майките да се върнат по-рано на работа”, смята още тя.

От министерството предвиждат още през летните месеци да се отделят средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания. „Темата за достъпната среда е една от най-важните за социално включване на хората с увреждания. Ако те нямат достъп за ползване на всички публични услуги трудно бихме могли да гарантираме социалното им включване”, коментира Зорница Русинова. Общините, централната администрация и областните управи за публични и държавни сгради могат кандидатстват с проекти на стойност между 30 000 и 170 000 лв. за подобряване на достъпната среда. Изисква се 5% съфинансиране от страна на общините и администрациите.

Друга тема, представена от министъра на труда се отнася до промени в Закона за насърчаване на заетостта. „Една от важните теми винаги е била до колко има подготвена работна сила за нуждите на работодателите. Критика, която сме получавали е, че много трудно се намират квалифицирани хора или нискоквалифицирани. Чрез простичък механизъм, в който Агенция по заетостта, съвместно с областните управители, общините, работодателите и синдикатите на всеки 6 месеца ще подготвят по зададена от нас методология прогнози за нуждата от работна ръка във всеки един сектор, във всеки един бранш, във всеки един регион”, уточни Русинова. Този механизъм ще стартира от това лято и за следващата година ще докаже ефекта си, убедена е тя. „Така ще може да съобразим инвестициите в квалификация, умения, ще може програмите да бъдат съобрази с равнището на безработица в съответния регион, квалификацията на хората и нуждите на бизнеса, за да можем да помогнем и икономиката с преход на хората от бюрата по труда към реална заетост”, подчерта министърът на труда.

Друга инициатива, която Русинова счита, че с промените в Закона за насърчаване на заетостта ще бъде подкрепена, е възможността за стимулиране на мобилността на работещите хора. В момента има регистрирани малко над 274 000 безработни са регистрирани в бюрата по труда, около 40 % от тях са дълготрайно безработни. „Разработили сме в рамките на закона да дадем възможност на тези безработни, които успеят да си намерят работа в населено място, което се намира над 50 км от мястото, където живеят. В първата една година да ги подкрепим със сума до 200 лв., която ще покрие разходите за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи. Условието, което поставяме е тези хора да са на постоянно работно място, а не сезонна заетост. Засега предварителният заявен интерес е за около 1000 души”, обясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини